IGSU, primul raport public: Au fost deconectate parțial de la energie electrică 57 de localități din 7 raioane

În vederea monitorizării situației din țară legate de condițiile climaterice nefavorabile, la IGSU începând cu seara zilei de 7 ianuarie 2024 și-a început activitatea Centru de Dirijare în Situații Excepționale.

În cadrul CDSE activează responsabili din cadrul ministerelor și autorităților care au competența de a lua decizii pentru prevenirea riscurilor, dar și acționarea promptă în cazul situațiilor legate de condițiile meteo nefavorabile.

Responsabilii din cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale monitorizează situația pe traseele și localitățile din țară, deconectările de la energia electrică, dar și conlucrează cu Comisiile pentru situații excepționale locale pentru gestionarea situației.

Potrivit ultimelor rapoarte CDSE în scopul diminuării impactului prognozat asupra profilului de risc ,,copii”, de către Comisia pentru Situații Excepționale mun. Bălți au fost înaintate propuneri de prelungire a vacanțelor pentru copii pînă pe data de 10.01.2024.

Conform datelor operative colectate de la furnizorii de energie electrică, urmare a codului portocaliu și a condițiilor complicate a vremii, precipitații sub formă lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial de la energie electrică 57 de localități din 7 raioane. În teren lucrează echipele specializate pentru restabilirea consumatorilor. Pentru prevenirea situațiilor de risc, dar și lichidarea consecințelor legate de condițiile meteo nefavorabile, în țară acționează 760 de specialiști din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și drumari.

Până la moment la lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 212 unități de tehnică şi 170 de persoane din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, fiind presurate 2310,8 tone de material antiderapant.

Lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intensiv în zona de nord a țării. Drumuri blocate la moment nu sunt.

În continuare autoritățile îndemnă oamenii să țină cont de condițiile meteo nefavorabile și să nu pornească la drum.

Potrivit prognozelor pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță.

În aceste condiții deplasarea pe trasee ar putea fi dificilă, iar unele zone ar putea fi înzăpezite.

Total
0
Shares
Total
0
Share