Politic

Ilan Șor a prezentat proiectele grandioase de dezvoltare a economiei: colhozuri, monopoluri și întreprinderi de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Partidului ȘOR, primarul de Orhei Ilan Șor a prezentat miercuri, 3 octombrie, programul său economic menit să asigure ieșirea Republicii Moldova din criză și asigurarea unor standarde înalte de viață. Programul economic al Partidului ȘOR se bazează pe trei piloni principali care se referă la introducerea monopolului de stat la importul anumitor produse precum cele din tutun și carburanți, crearea întreprinderilor de stat care să asigură producerea tuturor mărfurilor necesare oamenilor și renașterea satelor prin crearea colectivităților țărănești moderne, iar statul să asigure comercializarea produselor agricole.

Principiile programului economic al Partidului ȘOR constă în majorarea veniturilor bugetare care vor fi asigurate prin utilizarea eficientă a impozitelor, introducerea monopolului de stat în anumite domenii și atragerea investițiilor.

Cetățenii care fac cunoștință cu programul nostru și cu rezultatele muncii noastre ne sunt recunoscători, își exprimă încrederea și susținerea. Dar încă nu toți cetățenii țării noastre cunosc adevărul despre noi și despre succesele noastre. Cu atât mai mult, deocamdată foarte puțini cunosc programul nostru complex de dezvoltare. Anume din această cauză am decis să ne prezentăm pozițiile noastre și programul nostru. Vom încerca să-l prezentăm în așa mod încât să fie înțeles de toți, bazându-ne pe exemple și pe experiența noastră. Vom explica cum vedem noi îmbunătățirea situației economice”, a declarat Ilan Șor în debutul briefing-ului.

Referindu-se la majorarea mijloacelor bugetare, Ilan Șor a dat exemplul Orheiului, unde în doar trei ani, echipa sa a reușit să majoreze veniturile de 2,5 ori. Acesta lucru a fost realizat nu doar prin asigurarea unei discipline financiare și impozitare și eliminarea corupției din primărie,  dar și a unor acțiuni directe ale autorităților locale sub conducerea lui Ilan Șor. Spre exemplu, la Orhei au fost majorate taxele locale pentru comercializarea produselor de tutun și alcool. În plus, au fost întreprinse acțiunile necesare pentru a asigura colectarea impozitelor. Doar cele trei cariere de pietriș aduc în bugetul local aproximativ 4,5 milioane de lei, bani care anterior nu ajungeau la buget.

Programul economic al Partidului ȘOR se bazează pe trei piloni. Primul ține de introducerea monopolului de stat  la importul de produse din tutun și petroliere. Mai mult, formațiunea optează pentru stabilirea unor taxe mici pentru produsele petroliere brute, pentru a stimula prelucrarea lor în țară. Aceasta va permite reducerea prețurilor la carburanți în special pentru producătorii agricoli, a precizat Ilan Șor.

Al doilea pilon ține de crearea întreprinderilor de stat care să asigure consumul intern în toate domeniile. Ilan Șor a amintit că în perioada sovietică în Moldova se producea practic tot – de la televizoare la tractoare. Ceea ce demonstrează că se poate. „Aceasta ar asigura locuri de muncă pentru oameni, venituri la bugetul de stat și o creștere economică rapidă. Cred că statul trebuie să producă practic tot ce necesită piața internă”, a declarat Ilan Șor.

Al treilea pilon este „renașterea satului moldovenesc”. Iar una din principalele măsuri ține de crearea colectivităților locale modern, sau a colhozurilor moderne. „Statul le va dota cu tehnică, semințe, credite pe termen lung. Optăm pentru revenirea la sistemul de achiziții de stat a producției agricole. Statul să se ocupe de livrarea produselor agricole și export”, a arătat liderul Partidului ȘOR, menționând că această idee este susținută de majoritatea oamenilor cu care a discutat până acum.

Crearea acestor gospodării se va face pe principii benevole, iar pământurile vor rămâne în proprietatea privată a oamenilor, a precizat Ilan Șor.

În acest context, Ilan Șor a anunțat că în curând în Republica Moldova va apărea primul colhoz de acest fel.

„Sunt sigur că anume acest program economic va oferi posibilitatea de creștere a mijloacelor la buget necesare pentru realizarea tuturor reformelor și transformărilor sociale și infrastructurale”, s-a arătat convins Ilan Șor.

loading...

Comments are closed.