Ilan Șor, despre creșterea datoriei de stat: “Sandu și gașca sa au aruncat țara într-un colaps financiar“

În doar un an, datoria de stat a Moldovei a crescut cu 10%. Acum aceasta depășește 114 miliarde de lei, dintre care 65% reprezintă cea externă. Acesta este un fapt elocvent despre activitatea Maiei Sandu.

„10% pe an nu este o catastrofă, ne spun autoritățile. Dar cum rămâne cu creșterea de 42% a datoriei de stat în cei 2,5 ani de guvernare PAS?” – a scris pe blogul său Ilan Șor.

Anul trecut, Moldova a plătit dobânzi, pentru împrumuturile luate anterior, în sumă de peste 5,5 miliarde de lei. Costul deservirii datoriei externe și interne crește în mod constant, constituind aproximativ 4,6% din PIB.

În acest an, este planificată rambursarea împrumuturilor externe de stat în sumă de 12,6 miliarde de lei. Ca urmare, Moldovei îi vor rămâne doar 4 miliarde de lei din sursele externe atrase, restul (aproximativ 5,2 miliarde de lei) vor fi cheltuiți pentru deservirea împrumuturilor luate anterior.

Potrivit lui Ilan Șor, țara este împinsă tot mai adânc în gaura datoriilor. Această practică vicioasă devine o marcă înregistrată a actualului guvern, iar previziunile experților sunt tot mai triste. Vom avea nevoie de ani de zile pentru a schimba situația.

„Pasiștii nu intenționează să rupă acest cerc vicios în care se îndatorează din nou pentru a rambursa datoriile vechi și a plăti penalități. Iar conform celor mai optimiste estimări ale experților, până în 2026 datoria de stat a Moldovei se va apropia de 143 de miliarde de lei. Sandu, împrumuturile nu se vor plăti singure și nu se vor topi în primăvară. Nu spera să scapi de justiție și să lași Moldova cu o asemenea moștenire”, a menționat Ilan Șor.

Total
0
Shares
Total
0
Share