Ilan Șor, liderul Blocului “Victorie”: Moldova nu va reuși să iasă din criză fără UEEA

Liderul Blocului politic „Victorie” a participat, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, la sesiunea dedicată celei de-a zecea aniversări a UEEA.

Printre vorbitori s-au numărat, de asemenea, reprezentanți ai țărilor Uniunii, economiști, avocați și antreprenori. Ei au vorbit despre realizările din cei 10 ani de la constituirea UEEA și despre noile provocări cu care se confruntă comunitatea de țări din spațiul post-sovietic.

„UEEA demonstrează o dinamică pozitivă. Creșterea a depășit 14%. Comerțul reciproc s-a dublat și a constituit aproape 90 de miliarde de dolari. Ponderea decontărilor în monede naționale în comerțul reciproc a crescut, ajungând la nivelul de 90%. În condițiile schimbării rapide a economiei globale, Uniunea și-a formulat propria viziune de dezvoltare, ținând cont de interesele naționale ale statelor membre. Deja astăzi putem constata progrese reușite în procesul de formare a unei piețe unice a bunurilor”, a declarat Bakytzhan Sagintayev, președintele Comisiei Economice Eurasiatice.

UEEA are o reglementare vamală unică și o liberă circulație a mărfurilor pe piața internă fără declarații vamale și fără control vamal. O piață unică a muncii este în curs de dezvoltare. Există o punere în aplicare unificată a drepturilor de pensie și au fost create condiții egale pentru impozitarea veniturilor migranților de muncă.Este implementat cu succes proiectul transportului feroviar multimodal accelerat de produse agricole Agroexpress. În țările UEEA, problema aprovizionării garantate cu alimente a populației a fost practic rezolvată.

Un alt factor important pentru menținerea unui nivel ridicat de sustenabilitate a UEEA este aprovizionarea internă deplină cu resurse energetice esențiale.

Datorită eforturilor comune ale Rusiei și Belarusului, acestea au reușit să reziste sancțiunilor occidentale. Să-și adapteze economiile naționale la noua realitate, la noile condiții.

„Acum, după ce am sintetizat rezultatele după 10 ani, putem merge la oameni și le putem spune că uniunea a reușit, că uniunea funcționează. Nivelul real al veniturilor populației din țările UEEA a crescut de când a apărut uniunea”, a declarat Dmitri Krutoy, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în Federația Rusă.

Succesul UEEA atrage noi țări în cadrul uniunii, iar Uzbekistanul se alătură proiectelor în regim pilot. China, Iranul, țările din Asia și Orientul Mijlociu dezvoltă cooperarea cu UEEA. Ilan Șor și-a exprimat marele regret că Moldova nu a aderat încă la UEEA.

„Este dureros că Moldova este încă în afara UEEA, deși ar putea avansa cu succes alături de membrii Uniunii. Mai ales că produsele noastre tradiționale de export sunt bine cunoscute și solicitate pe piețele UEEA. Actualele autorități din Moldova de parcă nu observă acest lucru, insistând pe aderarea la Uniunea Europeană. Dar Moldova nu va putea ieși din criza în care ne aflăm astăzi fără UEEA. Cred în victoria noastră la referendumul care se apropie. Și cred că data viitoare partidul nostru va aduce în dezbatere națională o nouă temă – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică”, a declarat politicianul.

În discursul său, Ilan Șor și-a îndemnat colegii să-și unească eforturile și să explice împreună oamenilor avantajele aderării țării la UEEA. De asemenea, el a acceptat invitația de a participa activ la toate evenimentele majore ale Uniunii și de a pregăti treptat aderarea Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share