Alte știri

IMPORTANT // Regimul de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, fără modificări după 7 august 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

Regimul de autoizolare a persoanelor revenire în țară nu a fost modificat în cadrul ședinței CNESP din 07 august 2020, acesta fiind menținut integral în ordinea stabilită anterior, informează Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Astfel, prin hotărârea CNESP din 24 iulie 2020, a fost prelungită până la data de 31 august 2020 inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, starea de urgenţă în sănătate publică, declarată prin Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a CNESP, cu posibilitatea de revizuire a termenului dat în funcţie de
evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional.

Totodată, au fost reiterate măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, valabile pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică, conform Anexei nr. 1.

Potrivit Anexei nr. 1 la hotărârea din 24 iulie 2020, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

În hotărârea CNESP din 24 iulie 2020, precum și în Anexa nr. 1 nu este indicat vreun termen limită pentru aplicarea regimului de autoizolare, iar aceasta înseamnă că măsura se aplică în mod obligatoriu până la 31 august 2020.

Pentru Telegraph.md, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a confirmat, că regimul de autoizolare este obligatoriu până la 31 august 2020.

“În cadrul ședinței s-a discutat despre posibila anularea a acelui regim de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii noștri de peste hotare. Am ieșit cu această propunere în fața comisiei. Din păcate, nici specialiștii epidemiologi și nici o bună parte din colegii din Guvern nu au susținut această propunere. În țările unde avem cei mai mulți cetățeni RM, se atestă un număr mare de de cazuri noi de Covid”, a declarat premierul Ion Chicu, după ședința CNESP din 24 iulie 2020.

Premierul spunea că, în funcție de evoluția cazurilor de import pe parcursul primei săptămâni a lunii august, urma să se ia o decizie în privința regimului de autoizolare.

Potrivit Poliției de Frontieră, la trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei. Pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundereprivind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, vezi Hotărârea nr.21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică.

Menționăm că în cadrul ședinței din 07 august 2020, membrii CNESP au decis doar că, începând de luni, 10 august, piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea. Admnistratorii acestor zone de agrement vor trebui să respecte cu strictețe instrucțiunile de funcționare în condiții de pandemie, anunțate de Comisie.

loading...

Comments are closed.