Importurile de cereale și floarea soarelui vor fi reluate, de mâine

Perioada limitării importurilor de cereale și floarea soarelui se încheie de mâine. Anunțul a fost făcut de Alexandru Slusari, fostul vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit specialistului, înlăturarea restricțiilor le va provoca pierderi financiare majore fermierilor, scrie Agro TV.

ALEXANDRU SLUSARI, fost vicepreședinte al Parlamentului: „Deocamdată, nu văd nici un semn că Guvernul are de gând să prelungească aceste restricții, așa cum este în țările vecine cum ar fi România și Bulgaria. Dar acest lucru este imperios necesar. ”

Potrivit fostului vicepreședinte, anul trecut, întârzirea introducerii mecanismului a distrus financiar fermierii mici și mijlocii, mai ales din cauza prețurilor scăzute la materia primă.

Totodată, Alexandru Slusari a evidențiat riscurile la care sunt supuși agricultorii dacă piața internă rămâne neprotejată în plin sezon agricol.

ALEXANDRU SLUSARI, fost vicepreședinte al Parlamentului: „Prețurile la grâu, porumb și floarea soarelui se vor prăbuși vertiginos și se vor falimenta masiv acei fermieri, care cu ultimul efort au rezistat primăvara. România închide piața de export a cerealelor și oleaginoaselor din Moldova, evitând pericolul reexportului din Ucraina. Vă amintesc că piața română a devenit din 2022 principală piața de desfacere pentru grâu, porumb și floarea soarelui din țara noastră. ”, a precizat fostul vicepreședinte.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat la 4 octombrie, anul trecut, dispoziția conform căreia importul de mărfuri se permite doar în baza licenței de import eliberate de MAIA, pentru a menține produsele cerealiere de pe piața internă la un preț sustenabil din punct de vedere economic.

Total
0
Shares
Total
0
Share