În 2022, partidele politice au încasat de la stat și au cheltuit peste 42 milioane de lei

Raport CEC

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a prezentat, astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, raportul pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, are atribuția de a colecta și sistematiza rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice, rapoartele privind auditul partidelor politice și rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali.

VIDEO // Ilan Șor insistă pe organizarea unui referendum: „Statutul de țară candidat la UE a adus doar necazuri și sărăcie Moldovei”

Conform Raportului, pentru anul 2022, au fost aprobate și distribuite în bugetul Comisiei alocații pentru finanțarea partidelor politice în sumă de 42,03 mln. de lei. Din 36 partide politice, cu drept de a primi alocații de la bugetul de stat conform performanțelor obținute în scrutinele naționale, au beneficiat de aceste alocații 26 de partide politice, iar celelalte 10 partide politice nu au beneficiat de alocațiile respective, din anumite motive: de neprezentare a informației cu privire la contul bancar destinat alocațiilor de la bugetul de stat; de lipsire de alocații pe o perioadă determinată; precum și pentru respingerea ordinelor de plată înaintate la trezoreria de stat, cu mențiunea „Nu a fost identificat în registru codul fiscal al beneficiarului și IBAN”.

Potrivit raportului, cei mai mulți bani i-au încasat cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate – 15,76 milioane de lei, PSRM – 8,39 milioane de lei, PSDE – 4,04 milioane de lei, PPDA – 2,76 milioane de lei, PCRM – 2,01 milioane de lei, PLDM – 1,09 milioane de lei, etc.

Informațiile prezentate de Președinta CEC au vizat modul de prezentare, recepționare, publicare și verificare a rapoartelor pentru semestrul I și cel anual pentru 2022. De asemenea, raportul cuprinde date despre finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile locale noi din 29 mai și 16 octombrie 2022. Totodată, Raportul cuprinde informații despre activitatea curentă a Comisiei aferentă finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, în speță, instruirile pentru trezorierii partidelor politice, dezvoltarea SSI „Control financiar”, dosarele contravenționale examinate în instanța de judecată, interpelările instituțiilor privind verificarea datelor despre donații, cotizații și alte surse de finanțare.

VIDEO // Gheorghe Cavcaliuc cere demisia Maiei Sandu, deputaților și a întregului Guvern

Totodată, în perioada de referință, Comisia și-a fortificat capacitățile în domeniul supravegherii și controlului privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale prin activitatea Direcției specializate, iar după adoptarea noului Cod electoral, a fost inițiat procesul de elaborare a actelor normative ce vizează activitatea de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, precum și activitățile de modificare a celor existente pentru a fi aduse în concordanță cu noile prevederi. Un alt obiectiv atins de către autoritatea electorală este conectarea la platforma de interoperabilitate (MConnect), ce are drept scop de a facilita și a eficientiza schimbul de date și interoperabilitatea în cadrul sectorului public, precum și între sectorul public și cel privat, în vederea creșterii calității serviciilor publice prestate, a creării noilor servicii publice electronice și a asigurării securității informaționale.

Potrivit Hotărârii adoptate de Parlament după audierea raportului, CEC urmează să asigure modificarea actelor normative ce vizează supravegherea și controlul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în concordanță cu prevederile noului Cod electoral, precum și să dezvolte noi mecanisme de monitorizare și evaluare a respectării cadrului normativ de către subiecții implicați în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Totodată, CEC urmează să contribuie la asigurarea transparenței în domeniul finanțării politice, la prevenirea și combaterea corupției politice, inclusiv la diminuarea practicilor reprobabile de spălare a banilor în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Parlamentul a mai recomandat CEC să identifice mecanisme conceptuale privind radierea din Registru a partidelor politice inactive.

Raportul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale pentru anul 2022 îl puteți vedea pe site-ul www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC” – „Nr. 1093 – cu privire la aprobarea Raportului pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale” sau accesând aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share