În 24 de instituții de învățământ vor fi create spații prietenoase pentru tineri unde se vor realiza activități de orientare profesională și antreprenoriat, de dezvoltare a abilităților de viață și de acces la piața muncii

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu, a avut ieri, 24 martie, o întrevedere cu membrii Reprezentanței din Republica Moldova a Fundației Terre des hommes – Lausanne, Elveția, în cadrul căreia au discutat despre implementarea proiectului „JOBOTECA – program pilot pentru accesul tinerilor din Moldova la piața muncii”.

Proiectul are drept scop pilotarea unui program complex, centrat pe elev și conectat la piața forței de muncă din Republica Moldova.

Secretarul de stat Natalia Grîu a subliniat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va susține plenar activitățile incluse în cadrul proiectului. „Sistemul educațional din țara noastră are nevoie de crearea unui mecanism viabil de orientare în carieră a tinerilor, iar rolul instituțiilor de învățământ este unul esențial în acest proces. Crearea acestor spații prietenoase pentru tineri în incinta instituțiilor de învățământ, unde se vor realiza activități de orientare profesională și antreprenoriat, de dezvoltare a abilităților de viață și de acces la piața muncii va contribui cu siguranță la atingerea acestui deziderat”, a subliniat oficialul.

Reprezentanții Fundației Terre des hommes au afirmat că proiectul se aliniază la politicile și strategiile UE privind pregătirea tinerilor pentru viața de adult, încadrarea în câmpul muncii și necesitatea integrării creativității, inovației și antreprenoriatului în programele școlare.

În cadrul proiectului „JOBOTECA – program pilot pentru accesul tinerilor din Moldova la piața muncii” vor fi create spații „Joboteca” în 24 de instituții de învățământ; vor fi realizate instruiri ale profesorilor care vor face din „Joboteca” – un spațiu unde tinerii pot să găsească răspunsuri la întrebările care îi frământă legate de orientarea în carieră, antreprenoriat, își pot dezvolta abilități de viață și de încadrare în câmpul muncii, vor cunoaște ce oportunități de angajare și de dezvoltare a afacerilor sunt în comunitatea lor. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi fortificate competențele ONG-urilor locale pentru a dezvolta și implementa inițiative comunitare cu scopul de a ajuta copiii și tinerii să găsească oportunități de dezvoltare a competențelor de viață, de angajare și stagiere etc.

Proiectul este implementat de către Terre de hommes România și Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, precum și cu implicarea și participarea activă a copiilor, tinerilor, profesioniștilor de la nivel local, a mediului de afaceri și a comunității în întregime.

Total
0
Shares
Total
0
Share