Cristina Pereteatcu, secretarul de stat a Ministerului Energiei, a efectuat marți o vizită la nordul țării pentru a discuta despre progresul implementării proiectului de contorizare inteligentă, realizat cu sprijinul PNUD Moldova și al Guvernului Italiei. În cadrul întâlnirii cu directorul filialei SA RED-Nord, Adrian Paladi, s-au analizat progresele obținute și planurile pentru colectarea datelor de pe fiderele de tensiune medie, esențiale pentru depistarea pierderilor și eficientizarea distribuției energiei, informează telegraph.md, cu referire la un comunicat al Ministerului Energiei.
”Ne-am propus în cadrul proiectului de contorizare inteligentă să instalăm toate cele 13 000 de contoare în Edineț, Cupcini și câteva sate din suburbia acestora. În prezent, sunt instalate aproape 4 000 de contoare, iar până la sfârșitul lunii martie la Edineț vor fi instalate încă 9 000,” a declarat Cristina Pereteatcu.
În continuare, secretara de stat a discutat cu Iurie Beșliu, directorul general al SA RED-Nord, despre accelerarea instalării contoarelor și procesarea datelor colectate. Beșliu a solicitat suport în implementarea unei soluții de analiză a datelor, care va fi integrată în infrastructura existentă a companiei.
”Municipiul Edineț este un exemplu pentru alte localități din Republica Moldova în ceea ce privește implementarea de proiecte inovative și utilizarea tehnologiilor moderne, iar acest proiect de contorizare inteligentă va aduce un mare beneficiu locuitorilor orașului,” a menționat Pereteatcu.
Pe parcursul vizitei, Cristina Pereteatcu a avut discuții și cu autoritățile locale din Edineț, inclusiv cu primarul Constantin Cojocaru, despre implementarea proiectelor europene pentru digitalizarea sectorului, eficiența energetică și educația pentru un stil de viață sustenabil.
Proiectul face parte dintr-un program amplu, implementat în parteneriat cu PNUD Moldova și Guvernul Italiei, care vizează crearea unei infrastructuri energetice mai reziliente și reducerea dependenței energetice. În 2024 au fost instalate 3 000 de contoare, iar în 2025 sunt planificate montarea a 32 000 de contoare inteligente. Până în 2027, 60 000 de gospodării vor fi dotate cu contoare inteligente, acoperind 4,3% din totalul consumatorilor de electricitate din țară.