Social

În acest sfârșit de săptămână se așteaptă ploi şi frig

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vreme ploioasă, închisă şi rece, prognozează Serviciul Hidrometeorologic de Stat în acest sfârșit de săptămână, transmite Moldpres

Conform meteorologilor, sâmbătă, pe întreg teritoriul țării se așteaptă cer noros, cu ploi de scurtă durată, şi valori termice între 5-10 grade Celsius, ziua, şi 3-8 grade, noaptea.

Aceleași tendințe meteo se vor menține şi pentru ziua de duminică, 1 noiembrie, când în Republica Moldova se va desfășura alegeri prezidențiale. De luni, 2 noiembrie, vremea se va încălzi cu câteva grade.

Luna noiembrie este ultima lună de toamnă, precum şi ultima din an, când în șirul multianual de observații se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului – aceasta constituie în teritoriu de la +2ºC la nord până la +5ºC la sud. Cea mai rece lună noiembrie din toată perioada de măsurători instrumentale, pe cea mai mare parte a teritoriului, s-a înregistrat în anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) şi -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între +8,2ºС (Briceni) şi +11,1ºС (Cahul).

În calendarul popular, luna noiembrie este denumită Brumar. Este perioada când cade bruma, apare promoroaca, vântul bate mai cu putere, ceea ce prevestește că iarna bate la ușă.

loading...

Comments are closed.