În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Batrîncea a făcut totalurile vizitei sale oficiale în Federația Rusă

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a făcut totalurile vizitei sale oficiale în Federația Rusă, care a avut loc la finele săptămânii trecute, la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse.

Vlad Batrîncea a menționat trei seturi de chestiuni, discutate la Moscova. Este vorba despre prețurile la resursele energetice, exportul produselor moldovenești și situația a sute de mii de cetățeni moldoveni în Rusia.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a menționat că în Duma de Stat a avut întrevederi cu vicepreședintele Parlamentului, Petr Tolstoi, cu șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov și cu liderii celor mai mari fracțiuni parlamentare. La aceste întrevederi au fost discutate aspecte ale cooperării interparlamentare, s-a remarcat necesitatea dialogului pentru soluționarea problemelor acumulate în sfera relațiilor bilaterale.

Separat, a avut loc o întrevedere cu ministrul Agriculturii al Rusiei, Dmitri Patrușev, care este și copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. În cadrul acestei întâlniri au fost abordate chestiuni legate de exportul produselor agricole moldovenești pe piața rusă. Vlad Batrîncea a menționat că circa 200 de companii moldovenești așteaptă o soluție în domeniul dat pentru a relua exporturile.

“Am primit un răspuns foarte clar atât din partea Guvernului Federației Ruse, cât și din partea Dumei de Stat că există deschidere pentru dialog și că problema exporturilor poate fi rezolvată pentru toate întreprinderile din țara noastră. Dar s-a dovedit că nimeni din Guvernul Republicii Moldova nu a adresat o asemenea solicitare. Totodată, co-președintele Comisiei interguvernamentale din Republica Moldova nu a fost prezentat părții ruse, deși știm că în această funcție a fost numit ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea”, a spus Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului s-a adresat guvernului Republicii Moldova, în primul rând ministrului Vladimir Bolea, cu îndemnul de a fi mai deschiși în soluționarea problemelor concrete ale țării și cetățenilor, inclusiv ale mediului de afaceri.

În cadrul vizitei la Moscova, Vlad Batrîncea s-a adresat, de asemenea, către autoritățile Federației Ruse cu solicitarea de a contribui la reducerea prețului la gazele naturale pentru țara noastră. În context, Vlad Batrîncea a menționat că în prezent nu există un dialog pe acest subiect și nici nu există, cel puțin, dorința persoanelor responsabile din Republica Moldova de a discuta fie cu reprezentanții guvernului rus, fie cu “Gazprom”.

“Domnul Spînu trebuie să lucreze în interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova. Și dacă este nevoie de un dialog profesionist – el trebuie să facă această muncă – este de datoria lui”, a spus vicepreședintele.

Vlad Batrîncea a subliniat că toate problemele acumulate în relațiile bilaterale – atât cele legate de resursele energetice, cât și cele de export – pot și trebuie rezolvate și “nu avem timp de pierdut.”

Referindu-se la întrevederea sa cu diaspora, vicepreședintele a menționat că astăzi, potrivit ambasadei, aproximativ 200 de mii de moldoveni se află la Moscova și aproximativ 400 de mii – în Federația Rusă.

“Am discutat cu liderii organizațiilor din diasporă, care spun deschis că despre cetățenii moldoveni din Rusia s-a uitat. Avem o ambasadă și un consulat care nu pot oferi serviciile necesare tuturor cetățenilor moldoveni care le solicită, deoarece nu există suficient personal.”

În acest sens, Vlad Batrîncea s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, să extindă staff-ul reprezentanței diplomatice a țării noastre în Rusia.

Vlad Batrîncea a atras atenția și asupra altor probleme cu care se confruntă conaționalii noștri, precum obținerea documentelor provizorii, aflarea legală a moldovenilor în Rusia, lipsa zborurilor directe către Moscova. Vicepreședintele a subliniat necesitatea reluării zborurilor directe cu Rusia la un preț accesibil.

El a amintit că, împreună cu familiile, vorbim despre sprijinul pentru circa un milion de concetățeni: “Aceștia sunt cetățenii noștri, iar Republica Moldova, ca stat civilizat, trebuie să-i protejeze.”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share