În ce condiții Guvernul nu va mai putea achita pensiile și salariile

După ședința din această dimineață cu președintele Igor Dodon și șeful Legislativului Zinaida Greceanîi, permierul Ion Chicu a explicat ce se va întâmpla, dacă opoziția va contesta la Curtea Constituțională Legea rectificării Bugetului de Stat.

Șeful Cabinetului de Miniștri a declarat că statul ar putea întâmpina probleme în ceea ce privește plata salariilor și pensiilor, dacă opoziția va contesta la Curtea Constituțională Legea rectificării Bugetului de Stat, așa cum s-a întâmplat cu acordul de împrumut între Republica Moldova și Federația Rusă.

”În cazul în care legea rectificării va fi suspendată, asta ar însemna că Republica Moldova nu poate folosi banii de la FMI, iar asta înseamnă probleme cu diferite cheltuieli, inclusiv cu pensiile și salariile. Noi am luat în calcul acest scenariu de sabotare și am luat unele măsuri de asigurare: foarte rapid a fost posibil să fie semnate și promulgate sâmbătă aceste legi, care au fost deja publicate în Monitorul Oficial. Asta ne permite să întreprindem aceste acțiuni legale”, a declarat Ion Chicu, făcând referire inclusiv la legea care prevede măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și a cetățenilor.

Premierul a vorbit și despre suspendarea de către Curtea Constituțională a procedurii de ratificare a Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

”Cunoaștem că CC a suspendat acordul cu Federația Rusă. Astfel, 4,1 miliarde nu pot fi accesate și nici acordul nu poate intra în vigoare, iar în legea rectificării sunt prevăzute aceste venituri. Noi avem nevoie de acești bani. Clar că Guvernul va încerca să identifice și mai departe mijloace necesare pentru a acorda suport cetățenilor și economiei”, a declarat Ion Chicu.

Amintim că pe 17 aprilie Guvernul a operat modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului.

Prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici prevede o descreștere a Prodului Intern Brut față de anul 2019 cu 3%, a exporturilor cu 3,8%, a importurilor cu 7,6% și o creștere a fondului de remunerare a muncii cu 2,6% în termeni nominali.

Veniturile vor fi astfel de 61,67 de miliarde de lei – cu 7,5 miliarde de lei sau cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei – cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât au fost aprobate inițial sau cu 1,6%. Deficitul Bugetului Public Național a fost estimat la 16,2 miliarde de lei – va constitui 6,7% din PIB, față de 3,25% cât a fost estimat inițial. Valoarea deficitului aprobată în proiectul inițial a fost de 7,4 miliarde de lei.

Citește și: Lista țărilor: De unde și câți bani au transferat moldovenii în luna martie 2020

Total
0
Shares
Total
0
Share