Alte știri

În ce țări a ajuns lotul cu probleme al vaccinului produs de AstraZeneca

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, 9 în total, ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe. Primul stat care a luat această hotărâre a fost Austria, care a suspendat utilizarea lotului de vaccin COVID-19, ABV5300, în urma decesului unei persoane. Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. 

Autoritățile competente din Austria au suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă, adică formarea de cheaguri în vasele de sânge, și a murit, iar alta a fost internată cu embolie pulmonară (blocaj în arterele plămânilor). Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Lotul ABV5300 al vaccinului AstraZeneca a fost livrat în 17 țări din UE

Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție, în timp ce în prezent se desfășoară o anchetă completă, potrivit unei informări a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Statele care au primit vaccinuri din lotul „cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.

EMA recomandă „continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.

Guvernul britanic a reacţionat afirmând că el consideră ”sigur şi eficace” vaccinul AstraZeneca, asigurând că acesta va continua să fie folosit în Marea Britanie. Această ţară a vaccinat până în prezent peste 22 de milioane de persoane cel puţin cu prima doză, Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca.

loading...

Comments are closed.