În China nu se mai ajung spitale pentru pacienții infectați de coronavirus, în timp ce OMS declară că nu e o pandemie

Spitalele din orașul Wuhan, focarul epidemiei coronavirus, sunt supraîncărcate. Atuoritățile locale au decis să amenajeze puncte medicale pentru tratarea cazurilor mai lejere. Astfel, au fost montate alte 2.000 de paturi în Centrul Expozitional din Wuhan.

În pofida faptulu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pspecificat marți că epidemia de pneumonie virală apărută în China nu reprezintă pentru moment o pandemie, termen care se aplică unei situații marcate de propagarea unei boli la nivel mondial, informează Agerpres.

„În prezent, nu ne aflăm înca în situația unei pandemii”, a declarat în fața reprezentanților presei Sylvie Briand, care conduce departamentul de Pregătiri mondiale în fața riscurilor infecțioase în cadrul OMS.

Dupa apariția sa în decembrie în orasul Wuhan din centrul Chinei, noul tip de coronavirus a contaminat peste 20.000 de persoane și s-a răspândit în peste 20 de tari. A cauzat 425 de decese în partea continentală a teritoriului chinez, potrivit celui mai recent bilanț anuntat de autorități, marți. O altă persoană a murit în regiunea autonomă chineză Hong Kong și un deces a fost anunțat în Filipine.

Sylvie Briand a reamintit că epicentrul epidemiei este provincia Hubei. „Transmiterea interumană este intensă acolo și autoritățile chineze au implementat măsuri pentru a limita propagarea bolii”, a sspecificat ea.

Briand a recunoscut că acest obiect reprezintă „o provocare” din cauza deplăsarilor populațiilor și a ușurinței cu care se propagă virusul.

Denumit 2019-nCoV, noul tip de virus și cel al SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) aparțin aceleiași familii, cea a coronavirusurilor, și prezintă similitudini de ordin genetic în procent de 80%. Transmiterea interumană a virusului a fost deja stabilită, însa cercetătorii încă studiază capacitatea acestuia de contaminare.

Virusul se transmite prin picături emise de un pacient bolnav, „ceea ce înseamnă că virusul rămâne un anumit timp fixat pe suprafețe, însă nu se știe încă pentru cât timp”, a precizat Sylvie Briand, subliniind importanța spălării frecvente a mâinilor. Ea a mai spus și că persoanele care prezintă simptome ar trebui sa poarte măști sanitare pentru a evita stransmiterea virusului altor persoane. Referindu-se la persoanele încă neinfectate, experta OMS a specificat că „trebuie să fie foarte atente, deoarece masca în sine nu este suficientă pentru a asigura o protecție completă”.

„De aceea trebuie sa continuam mereu sa ne spalam pe maini în mod regulat pentru că riscul, de fapt, apare atunci când oamenii, fara să-și dea seama, ating suprafețe infectate și apoi iși ating ochii, masca. Iar in acest caz, masca reprezintă o falsă securitate”, a adaugat experta OMS.

Citește și: VIDEO// Cadre șocante din China: Bolnavii de coronavirus reținuți și încărcați în plină stradă

Total
0
Shares
 
Total
0
Share