Externe

În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare – premierul Sanna Marin

Pinterest LinkedIn Tumblr

Finlanda nu vrea ca NATO să desfășoare arme nucleare sau să înființeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianței, a spus premierul Sanna Marin într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, potrivit Reuters.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Finlanda și Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii luate în contextul invaziei ruse în Ucraina, dar Turcia se opune, deși era de așteptat ca acest proces de aderare să se desfășoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuții cu șeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog.

„Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuții cu Turcia și cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista și să corectăm neînțelegerile”, a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfășurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei țări cu Alianța Nord-Atlantică, spune ea, conform Agerpres. „Și nici nu cred că există vreun interes în desfășurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a mai afirmat șefa guvernului de la Helsinki.

Omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson a spus, la rândul său, că Suedia nu vrea baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul țării.

Magdalena Andersson și președintele finalndez Sauli Niinisto sunt așteptați joi la Casa Albă pentru o întâlnire cu președintele american Joe Biden.

Avertismentul Moscovei

Luni, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Finlanda și Suedia nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, calificând-o drept o greșeală care ar avea consecințe de anvergură, conform Reuters.

„Situația se schimbă, desigur, în mod radical în lumina a ceea ce se întâmplă”, a declarat Riabkov, citat de agenția de presă Interfax.

„Este foarte clar pentru noi faptul că securitatea Suediei și a Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii”, a spus oficialul rus.

„Ei nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu vom accepta (decizia lor de aderare la NATO)”, a amenințat Riabkov.

„Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este o rușine că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice cu privire la ceea ce ar trebui făcut în această situație în desfășurare”, a mai spus el.

 

 

loading...

Comments are closed.