Alte știri

În fosta guberne țaristă Basarabia, circulă pretinsa scrisoare a lui Pushkin către moldoveni – cea cu cal arab și măgari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi e ziua de naștere a poetului rus A.S. Pushkin.
De mai bine de 115 ani, în fosta guberne țaristă Basarabia, circulă pretinsa scrisoare a lui Pushkin către moldoveni – cea cu cal arab și măgari.

„Среди неистовых цыганок
Я, как Орфей среди вакханок,
В кругу кокеток-молдованок
Пожалуй, Бог среди болванок.
Зато меж грустных молдован
Не лань в овраге львином.
Вернее, лев меж обезьян,
Я, конь арабский Альмадан
В смиренном таборе ослином.”

Acest fake istoric a devenit atât de popular, încât l-am întâlnit publicat și de ziare ce se pretind profesioniste, și de televiziuni de top și chiar de politicieni și lideri de opinie ce pretind a fi mai deștepți ca alții.
An de an sunt pline rețelele de socializare cu aceste versuri care nu au nici o legătură cu Pushkin. Vedeți voi, Pushkin a fost un fel de Michael Jackson a Imperiului Țarist de atunci și opera sa a zămislit și multe fake-uri literare, iar implicit aceste versuri aparțin lui Pyotr Andreyevich Karatygin – un scriitor de vodevil rus și un porc veritabil, dacă e să îi credem contemporanii. Acest fapt explică și de ce versurile date nu au fost incluse în nici un volum de poezii ale lui Pushkin și niciodată atribuite lui în viață.

Aceeași soartă o are și celebrul „răspuns” a lui Alecsandri, cea cu negru ca țiganii:

„Fiind mai negru ca ţiganii,
Ce-ai tot cerşit la noi cu anii?
Tu, cel primit cu dor de sus,
Nici bogdaproste nu ne-ai spus.
Cu dar de pâine şi de sare,
Cu vin din valea noastră mare
Te-am ospătat, dar tu în zori,
Râzând, te-ai scârnăvit în flori.
Apoi prin codri de milenii
Ai tot umblat, râzând alene,
Ei, vezi, atunci pun mâna-n foc:
Tu n-ai fost cal arab, ci porc!”

Marele Alecsandri nu putea sub nici o formă să semneze așa porcării la fel cum nici această „operă” nu o regăsim în culegerile sale.

Deci, priekeni!
Deși destul de palpitant, acest rap-battle nu a existat în realitate, iar punch-urile recitative – deși destul de ingenioase – nu au aparținut condeiului acestor mari scriitori.

Așadar, imedit ce găsiți un share de ăsta pe net, dați-i link la această postare și fiți siguri că aveți în față un om care își cultivă complexul de inferioritate mai mult decât își critică rațiunea pură.

autor: Anatolie Untură / Dart Vader 

loading...

Comments are closed.