Alte știri

În Găgăuzia, 25% din culturile de iarnă au pierit din cauza secetei severe

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Găgăuzia, 25% din culturile de iarnă au pierit din cauza secetei severe – a declarat vineri şeful departamentului agrar al autonomiei, Andrei Dimitroglo, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Adunării Populare a Autonomiei.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Potrivit Infotag, el a explicat că 48.000 de hectare au fost semănate cu cereale din primul grup, din care 12.300 de hectare au fost distruse din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

„Am fost primii din Moldova care au început să sune alarma cu privire la starea culturilor.

Am apelat la Ministerul Agriculturii pentru ajutor şi am început să documentăm pierderile gospodăriilor la concret.

Astăzi putem afirma că satele Beşalma, Cişmichioi, Etulia au suferit foarte mult. Dar recolta minimă de cereale a fost strânsă „, a spus fermierul.

El a menţionat că precipitaţiile în 2020, care s-au ridicat la 240 mm (într-un număr de aşezări de la 70 la 100 mm), cu o rată medie de 440 mm.

„Recolta de grâu a fost de 13 c/ha faţă de 30 c/ha pe care le aşteptam. Toate cifrele de la mijlocul lunii august indică faptul că fermierii sunt în pierdere „, a explicat Dimitroglo.

Purtătorul de cuvânt al serviciului fiscal din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a subliniat că şedinţa de urgenţă are loc la cererea liderilor agricoli, care au insistat să refuze politizarea situaţiei de secetă.

„Trebuie să stabilim modalităţile de ieşire din criză. Agricultorii au cerut să comunicăm fără politică. Reuniunea ar trebui să fie coerentă şi consolidată.

Fiecare deputat trebuie să arate loialitate şi să trateze problema agriculturii, fără politică”, a spus Kîssa.

loading...

Comments are closed.