Autoritățile irlandeze au început luni, 14 iulie, excavarea unui teren de 5 000 de metri pătrați în orașul Tuam, comitatul Galway, unde se crede că au fost îngropați 796 de copii morți între 1925 și 1961 la azilul pentru mame și copii St Mary’s, condus de ordinul religios Bon Secours.
Operațiunea, coordonată de o echipă internațională de 18 experți, vizează recuperarea, identificarea și reînhumarea cu demnitate a rămășițelor umane, într-un demers tardiv de recunoaștere a abuzurilor comise în instituțiile religioase și de stat din Irlanda.
Excavările sunt conduse de Daniel MacSweeney și vor dura aproximativ doi ani, fiind considerate complexe din cauza amestecului de rămășițe și a condițiilor din fosta fosă septică unde au fost depuse unele trupuri.
Investigația a pornit după ce istoricul local Catherine Corless a descoperit în 2014 certificatele de deces ale copiilor, în lipsa oricăror registre de înmormântare.
Subiectul urmează să fie transpus într-un film artistic, coprodus de actorul Liam Neeson, a cărui filmare va începe la sfârșitul acestui an în Galway.