În Italia, grupurile antiavort și bisericile au creat “cimitirele îngerilor” pentru copiii avortați și au scris numele mamelor pe cruci

Procurorii italieni investighează modul în care numele femeilor care au făcut avorturi sau au pierdut sarcini au fost scrise pe crucile din cel mai mare cimitir din Roma, acolo unde există așa-numitele “morminte ale îngerilor”. Aici au fost înmormântați fetușii, timp de mai bine de zece ani, la inițiativa grupurilor antiavort și fără acordul mamelor.

ONG-urile din Italia au atras atenția că această practică încalcă grav intimitatea și drepturile femeilor, protejate de legea care permite avorturile la cerere, potrivit Associated Press. Existența mormintelor pentru copiii avortați din cimitirul din Roma a fost necunoscută până la începutul lunii, când o tânără a scris pe Facebook cât de furioasă și îndurerată a fost să-și găsească numele pe o cruce din cimitirul Flaminio și pentru că fără acordul ei, cineva i-a îngropat copilul cu un astfel de simbol creștin cu care nu se asociază.

Astfel de “morminte ale îngerilor” sunt în întreaga Italie, dar cel din Roma se diferențiază prin faptul că a făcut publice numele femeilor care au avortat sau au pierdut sarcina.

În Italia, femeile încă întâmpină probleme privind accesul la avort, la 40 de ani de când a fost legalizat, iar descoperirea acestor cimitire nu a făcut decât să creeze un puternic val de proteste.

Aproximativ 70 la sută din medicii abilitați să facă avorturi refuză să o facă invocând obiecția de conștiință, potrivit Politico.eu.

Francesca, o tânără profesoară din Roma, și-a căutat propriul nume pe crucile din cimitirul Flaminio, după postarea virală a mamei care a descoperit că au fost îngropate rămășițele fetusului său fără acordul ei. Și l-a găsit.

“Durerea pe care am simțit-o în acel moment mi-a amintit de toată trauma prin care am trecut. Am plâns până am rămas fără lacrimi”, a povestit ea pentru The Lily. “A fost ca un mesaj public pentru ca toată lumea să știe ce am făcut și că nu am fost o mamă bună pentru că mi-am abadonat copilul.”

Francesca a fost nevoită să facă întrerupere de sarcină după ce analizele au arătat că bebelușul său are o malformație la inimă și nu va supraviețui, iar propria sa viață ar fi fost pusă în pericol dacă ar fi dus sarcina la capăt.

Potrivit unei legi din 1990, femeile pot solicita spitalelor rămășițele fetusului în 24 de ore, dar dacă nu o fac, responsabilitatea revine autorităților locale. În același timp, intimitatea femeii este protejată chiar de legea care permite avortul la cerere, iar scrierea numelor mamelor pe cruci este o gravă încălcare a acesteia.

“Este un atac la adresa noastră, a tuturor, un episod de o violență care ne-a făcut să ne dăm seama câte obstacole întâmpinăm, în ciuda faptului că avortul a fost legalizat în Italia în 1978”, spune Elisa Ercoli, președinta asociației Differenza Donna, care luptă pentru drepturile femeilor.

După ce postarea de pe Facebook s-a viralizat, peste 100 de femei au reclamat că sunt în aceeași situație. Differenza Donna a depus plângere la procurori în numele lor.

“A face publice numele pe cruci este o gravă încălcare a legii și a dreptului la intimitate și confidențialitate a femeii care a ales să facă întrerupere de sarcină.”, a declarat Elisa Ercoli, președintele Differenza Donna.

În plus, unele femei nu sunt creștine sau nu aparțin niciunei religii, astfel că simbolul crucii încalcă inclusiv libertatea conștiinței și a religiei. ONG-ul a descoperit până acum peste 1.000 de morminte în cimitirul din Roma, potrivit AP, dar numărul lor poate fi mult mai mare.

Într-o țară în care Biserica Catolică are un rol signifiant în societate, grupurile antiavort și asociațiile religioase au încercat de zeci de ani să se impună ca să fie construite spații speciale în cimitire pentru fetuși. Așa au ajuns să intervină și să facă înțelegeri cu spitalele ca să se ocupă ei de fetuși. Cel mai mare astfel de grup este Difendere la vita con Maria, cu peste 3.000 de membri.

Maurizio Gangliardini, preot și președintele organizației, spune că înmormântarea fetușilor este o dovadă de respect. “Aceste trupuri trebuie să fie respectate la fel ca rămășițele oricărei ființe umane”, spune Gangliardini. Din 1995, a explicat preotul pentru The Lily, organizația a îngropat peste 100.000 de embrioni în 60 de orașe din Italia, în baza unor înțelegeri cu spitalele, pentru fiecare ținând o mică slujbă, însă niciodată nu s-a pus problema de a face publice pe cruci numele mamelor.

Parlamentarii au cerut și ei explicații autorităților publice implicate în problema “cimitirelor îngerilor”, iar Guvernul a deschis propria anchetă.

“Pentru mine, crucea este simbolul iubirii”, spune fostul ministru al sănătății Livia Turco, pentru AP. “Ca o cruce să fie folosită ca un gest atât de violent la adresa unei femei care a trecut prin durere și suferință este o blasfemie care umilește femeile”.

Nu este clar cine se face vinovat de această situație. Spitalul care face avortul, organizațiile religioase, AMA, instituția care administrează cimitirele din Roma, toate arată cu degetul unii spre alții.

Reglementările privind înmormântarea fetușilor sunt mai multe și sunt în contradictoriu. De exemplu, legea privind avortul protejează clar intimitatea și confidențialitatea femeilor. Deși legea este mai presus, AMA are propriile reguli: toate mormintele trebuie să aibă date de identificare. Asta, în timp ce alte cimitire din alte orașe au spații speciale pentru copiii avortați, dar niciun mormânt nu e inscripționat cu numele femeilor, scrie AP, care a încercat, fără succes, să obțină un punct de vedere de la instituție.

Silvia Agatone, ginecolog și președintele LAIGA, o organizație non-profit a medicilor care militează pentru accesul femeilor la avort, spune că grupurile antiavort din Italia se asociază de multe ori cu grupuri asemănătoare din SUA, având același obiectiv, iar promovările pe care le fac sunt în termeni de manipulare, creându-i femeii un sentiment acut de vină. “Astfel de grupuri antiavort manipulează și induc femeilor un sentiment de vină. Trecerea numelor pe cruci este un mod de a pedepsi femeia”, spune Silvia Agatone.

Sursa: Libertatea.ro

Citește și: „Insula Mortului”: Istoria tulburătoare a insulei din sud-estul Angliei în care accesul este interzis

Total
0
Shares
 
Total
0
Share