Rezultatele dezastruoase ale referendumului și ale primului tur al alegerilor prezidențiale arată o influență semnificativă a Rusiei, ceea ce face necesară închiderea Telegram în Moldova înaintea turului doi de votare. Această opinie a fost exprimată de comentatorul politic Victor Ciobanu.
Potrivit lui, rezultatele referendumului, în cadrul căruia doar 50,46% dintre locuitorii țării au susținut aderarea la Uniunea Europeană, au fost o surpriză și o dovadă a influenței fără precedent a Rusiei. „Propaganda și influența, inclusiv informațională, au fost foarte mari. Am văzut acest lucru din faptul că cel puțin șapte din cei unsprezece candidați la alegerile prezidențiale practic au reprodus narațiuni ale Kremlinului, s-au pronunțat împotriva Uniunii Europene, împotriva președintelui în funcție și așa mai departe”, a menționat el.
De asemenea, politicianul a atras atenția asupra sumelor uriașe de bani investite de Federația Rusă pentru a-și promova ideile. „Aș mai evidenția influența absolut fără precedent – transferul de fonduri murdare prin diverse scheme din Federația Rusă. Cu ajutorul cardurilor MIR prin Transnistria, sumele au fost lichidate, inclusiv prin scheme criptografice și altele. Conform estimărilor experților noștri, Rusia a cheltuit aproximativ 150 de milioane de euro în această etapă, finală înaintea alegerilor”, a subliniat el.
Ciobanu a subliniat că, deși acțiunile Rusiei nu au reușit să îndeplinească obiectivul stabilit de Kremlin, acestea au făcut ca victoria referendumului pentru UE să fie neconvingătoare. „Rezultatele referendumului au fost practic de 50 la 50, iar toată noaptea au predominat rezultate care arătau că referendumul va eșua. Abia spre dimineață s-au echilibrat cifrele și am obținut, la limită, o diferență de aproximativ 13.000 de voturi, care a permis trecerea referendumului, ceea ce înseamnă că totuși am câștigat, chiar dacă nu atât de convingător cum ne-am fi așteptat”, a adăugat el.
În această situație, politicianul consideră că Moldova nu își poate permite să se relaxeze. „Aș numi această situație, în termenii șahului, o poziție de remiză aproape inevitabilă și un meci amânat, deoarece urmează turul doi și avem de așteptat și alegerile parlamentare din 2025, care vor fi decisive. Scopul strategic al Kremlinului, în acest sens, cred că este obținerea unei majorități parlamentare și a guvernului în 2025, ceea ce ar însemna crearea, după un scenariu similar cu cel georgian, a unei guvernări proruse în Republica Moldova, ceea ce ar însemna probleme uriașe, nu doar pentru noi, Moldova, ci o orientare strategică spre Rusia. Cel mai important, Kremlinul ar obține o regiune prorusă în vecinătatea Ucrainei, cu posibilitatea deschiderii unui al doilea front din partea Moldovei”, a declarat el.
Din acest motiv, interlocutorul consideră că bătălia decisivă abia începe, iar turul doi este foarte important. În acest context, politicianul susține cenzura impusă de autoritățile moldovene și chiar inițiativele propuse pentru închiderea Telegram. „În contextul unui război hibrid, în care se află Moldova – din fericire, nu în faza fierbinte ca Ucraina, dar oricum într-un război hibrid și sub un atac fără precedent – cred că cenzura, nu mă tem să spun acest cuvânt, în anumite limite este rațională și permisibilă. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că autoritățile noastre au închis deja șase canale rusești, care apoi s-au mutat pe alte canale, acestea au fost și ele închise, dar fiecare are acum un telefon care îi permite să acceseze orice canal rusesc online. Și, după părerea mea, acest lucru nu a funcționat deloc. Închiderea Telegram, probabil da, acum ar fi necesară, având în vedere că am văzut toate scandalurile legate de Telegram și știm că, în principal, Rusia folosește această platformă media pentru a-și exercita influența”, a concluzionat el.