În nordul Republicii Moldova au fost identificate două focare de pestă porcină

În perioada 01.03.2024 – 08.03.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri de Pestă porcină africană la mistreți: un caz, în raionul Glodeni, Rezervația naturală Pădurea Domnească și un alt caz, în raionul Fălești, Ocolul Silvic Fălești.

Comisiile pentru Situații Excepționale ale acestor raioane au fost convocate pentru a aproba Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor.

În focare se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină și este stabilită zona infectată și de monitorizare. Totodată, a fost suspendată total mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raioanele Fălești, Glodeni și Rîșcani către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite de aici.

Tot în această perioadă, au fost eradicate 4 focare de gripa aviară înalt patogena și alte focare sunt în fază avansată de eradicare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat medicul veterinar.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă îndeamnă să procurați păsări din exploatații autorizate, însoțite de certificate veterinare în original. La fel, se recomandă evitarea procurării cărnii de pasăre, cărnii de porc, ouălor și produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).

Total
0
Shares
Total
0
Share