Economic

În pofida războiului de la frontieră, Guvernul PAS vinde grâul din rezerva de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Afacerilor Interne anunță inițierea procesului de elaborare a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp. Potrivit MAI, acțiunea are loc în contextul executării Planului de împrospătare a bunurilor din rezervele de stat pentru anul 2022.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”Împrospătarea grâului alimentar din rezervele de stat este absolut necesară, reieșind din faptul expirării termenului de păstrare a acestuia, care duce la schimbarea calității, iar în consecință pot fi generate pierderi financiare esențiale”, menționează MAI .

Recomandările părților interesate cu privire la elaborarea proiectului pot fi expediate până în data de 25 aprilie pe adresa Serviciului politici în domeniul rezervelor de stat şi de mobilizare al Ministerului Afacerilor Interne.
În procesul elaborării proiectului urmează să fie stabilită cantitatea de grâu alimentar ce urmează a fi scoasă din rezerva de stat.

Amintim, potrivit estimărilor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova, din cauza insuficienței precipitațiilor, în perioada optimă de semănat în toamna anului 2021, precum și din cauza întârzierii campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni, suprafețele de toamnă semănate cu grâu constituie cel mai mic indicator din ultimii 10 ani, aproximativ 255 de mii de hectare.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producția mondială de grâu în 2022. Potrivit raportului lunar Food Price Index, în acest an se așteaptă o recoltă de până la 784 de milioane de tone de grâu faţă de 790 de milioane de tone cât prognoza luna trecută. FAO a luat în calcul posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.

loading...

Comments are closed.