În Polonia, se decide astăzi cine are prioritate, constituția țării sau tratalele europene

O înaltă instanță din Polonia urmează să decidă marți cine are întâietate, constituția țării sau legile europene, aceasta fiind prima din cele două decizii din această săptămână care ar putea să intensifice conflictul cu Bruxelles-ul asupra statului de drept, anunță Reuters, citat de Digi24.

Varșovia intenționează să reacționeze la ceea ce numește amestec nejustificat în treburile interne din partea Comisiei Europene, dar criticii afirmă că a contesta întâietatea legilor europene subminează funcționarea blocului comunitar și pune în pericol statutul de membru al Poloniei.

Polonia are o dispută îndelungată cu UE asupra reformelor din justiție, despre care criticii spun că subminează independența sistemului judiciar. Partidul naționalist de guvernare Lege și Justiție (PiS) susține însă că aceste reforme sunt necesare pentru ca instanțele să funcționeze mai eficient și pentru a elimina unele influențe comuniste.

Polonia afirmă că reformele sunt o chestiune de afaceri interne.

„Am văzut în ultimii ani că organisme UE, cum ar fi Comisia Europeană sau Curtea de Justiție a UE, au acționat cu violarea tratatelor când s-au amestecat în sistemul judiciar din Polonia”, a declarat ministrul ajunct al Justiției, Sebastian Kaleta.

În luna martie, Polonia a anunțat că prim-ministrul Mateusz Morawiecki va cere Tribunalului Constituțional să decidă cine are întâietate, constituția țării sau tratatele europene. Tribunalul urmează să ia o decizie astăzi.

Ca parte a procedurilor inițiate de Bruxelles împotriva Poloniei, Curtea de Justiție a UE i-a cerut anul trecut Varșoviei să dizolve un organism creat pentru a ancheta magistrații.

Organismul, Camera Disciplinară a Curții Supreme, a cerut Tribunalului Constituțional să stabilească dacă o astfel de dizolvare este constituțională. O decizie urmează să fie luată miercuri.

Comisia Europeană i-a cerut Poloniei să nu conteste întâietatea legilor UE, exprimând îngrijorarea că astfel sunt puse la îndoială principii fundamentale ale blocului comunitar, iar unii observatori au avertizat că acest lucru ar putea avea consecințe serioase.

„În opinia mea, dacă PiS trece Rubiconul… nu numai procedurile de infringement vor fi luate în calcul”, a declarat Laurent Pech, profesor de legislație europeană la Universitatea Middlesex din Londra.

„Aș spune că va fi foarte ușor să fie activat mecanismul european privind statul de drept, ceea ce va avea ca rezultat probabil suspendarea fondurilor europene”, a mai spus acesta.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share