În primul tur, candidații din partea PAS au învins în 7 din 14 localități Moldova

Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) difuzate aproape de miezul nopții, în alegerile locale noi pentru funcția de primar, de duminică, 21 noiembrie, în 7 din 14 localități din raioanele Republicii Moldova, fotoliile de primar au fost obținute de candidații din partea PAS, informează IPN. Ei au învins în satul Ucraina, raionul Căușeni – Tamara Macovei, cu 427 (80,72%) voturi; în satul Hlinaia, raionul Edineț – Tudor Ceban cu 415 (55,18%) voturi; în satul Pîrlița, raionul Fălești –Sergiu Neagu cu 768 (77,65%) voturi; în satul Camenca, raionul Glodeni –Ala Postolachi cu 560 (70,00%) voturi; în satul Bălceana, raionul Hîncești – Aurelia Temciuc, cu 262 (46,70%) voturi; în satul Cneazovca, raionul Leova –Larisa Tomșa cu 161 (45,09%) voturi; și în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă – Dumitru Cozlovschi cu 359 (53,50%) voturi.

De asemenea, în primul tur au învins 4 candidați independenți: în satul Opaci din raionul Căușeni – Roman Pinteac cu 401 (42,88%) voturi; în satul Hîrtop raionul Cimișlia – Vitalie Caraja, cu 256 (37,64%) voturi; în orașul Cupcini, raionul Edineț – Ludmila Magu cu 861 (36,11%) voturi și în satul Călinești, raionul Fălești – Ala Procopciuc cu 495 (51,99%) voturi.

Câte un mandat de primar au obținut din primul tur candidatul din partea partidului „Șor”, în satul Ișcalău, raionul Fălești – Alexandru Boiciuc cu 609 (68,96%) voturi; candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – în satul Ștefășnești, raionul Ștefan Vodă – Ruslan Bujorean cu 271 (59,82%) voturi; și candidatul Partidului Democrat din Moldova – în satul Negurenii Vechi, raionul Ungheni – Galina Uscatu cu 359 (53,34%) voturi.

În toate cele 14 localități alegerile pot fi validate. Conform informațiilor prezentate CEC de către Inspectoratul General al Poliției, pe parcursul zilei alegerilor au fost înregistrate doar 37 cazuri de încălcare a legislației electorale, majoritatea in circumscripția electoral- Bălți – 31 cazuri. Acestea se referă la amplasarea afișelor electorale în alte locuri decât cele stabilite, bănuială rezonabilă de agitație electorală, alte acțiuni ce ar fi putut împiedica buna desfășurare a procesului electoral. Materialele se află la etapa de verificare și stabilire a circumstanțelor cazurilor sesizate, de administrare a probelor în vederea adoptării deciziilor corespunzătoare faptelor.

Conform Codului electoral, dacă niciunul dintre candidați nu a acumulat cel puțin jumătate din numărul alegătorilor care au participat la alegeri, în două săptămâni fa fi organizat al doilea tur de scrutin. În turul doi participă primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Respectiv, în cinci localități rurale, precum și în municipiul Bălți, va avea loc turul doi de scrutin.

Total
0
Shares
Total
0
Share