Economie

În Regiunea Centru va fi implementat un proiect de asigurare cu apă susținut de Germania

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a semnat recent un Acord separat cu Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Agenţia va implementa proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, ca urmare a semnării în ianuarie 2021 a acordurilor financiare și de grant în valoare de zece milioane de euro, susţinute de Guvernul Germaniei prin  KfW, transmite Moldpres.

Potrivit ADR Centru, Acordul semnat asigură continuitatea proiectului prin inițierea fazei II a programului și implementarea măsurilor de suport și consultanță, orientate spre dezvoltarea instituțională a operatorilor de apă din zona proiectului.

Din valoarea grantului de zece milioane de euro, 8,5 milioane urmează a fi utilizate pentru investiții în infrastructura de apă din localitățile indicate în proiect, respectiv satele din raioanele Strășeni și Călărași, conform listei de prioritizare a investițiilor.

„Grantul în sumă de 1,5 milioane de euro va permite inițierea unui șir de măsuri ce vor asigura procesul de regionalizare și creștere a capacităților manageriale din cadrul operatorilor de apă din raioanele Strășeni și Călărași. Ca urmare a consultanței oferite vor fi elaborate un șir de documente strategice importante: strategii de dezvoltare și business planuri, evaluare a performanței instituționale, suport în managementul financiar și tarifar  precum și diverse seminare de instruire și campanii de conștientizare și informare”, indică sursa citată.

Totodată, ADR Centru a inițiat coordonarea și ajustarea acordului adițional ce urmează a fi semnat cu compania germană  Consulting Engineers Salzgitter GmbH, care din data de 15 septembrie 2020 a lansat lucrările de proiectare pentru magistrala Chișinău-Strășeni-Călărași și a elaborat proiectele tehnice preliminare pentru alte patru localități din Strășeni și Călărași.

În prezent, bugetul total al proiectului constituie 28 050 000 de euro, fiind acoperit prin grantul Guvernului german în valoare de 25 000 000 euro și contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională, în sumă de 3 050 000 de euro. Valorificarea integrală a surselor financiare disponibile este planificată până la finele anului 2025.

loading...

Comments are closed.