În regiunea de sud a țării va fi dezvoltată infrastructura managementului integrat al deșeurilor

Secretarul de Stat al ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim POPOV, a participat, joi, 20 august curent, la ședința comună de lucru a reprezentanților Regiunii de Management Integrat al Deșeurilor 1 (Cahul, Cantemir, Taraclia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești). Discuțiile au fost focusate pe agrearea unui plan de acțiuni pentru implementarea proietului „Deșeuri solide în Republica Moldova” și pe identificarea unui model sustenabil de coletare a deșeurilor din localități. De asemenea, participanții au făcut schimb de informații și opinii referitor la detaliile tehnice: crearea poligoanelor de depozitare a deșeurilor; colectarea; transportarea; sortarea și transferul de deșeuri.

În acest context, Maxim POPOV a declarat că implementarea proiectului regional de gestionare al deșeurilor va îmbunătăți  calitatea vieții populației din regiune.

„Prin implementarea acestui proiect, avem ca scop primordial să reducem impactul negativ asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Pentru a asigura eficiența și durabilitatea proiectului, actorii regionali trebuie să se implice plenar în monitorizarea și evaluarea implementării proiectului. Avem suportul financiar oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI), trebuie să consolidăm eforturile pentru implementarea standardelor europene în acest sector”, a menționat Maxim POPOV.

Vizita de lucru a oficialului a continuat în orașul Vulcănești, unde a a avut o întrevedere cu administrația publică locală. În discuții, administrația locală a vorbit despre realizările și provocările proiectului „Optimizarea sistemului de gestionare a deșeurilor solide din raionul Vulcănești”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și cu asistența UE în cadrul programului SARD.

Secretarul de Stat s-a familiarizat cu activitățile de colectare a deșeurilor și cu utilajele antrenate în acest proces, a apreciat eforturile autorităților publice locale de a asigura desfășurarea eficientă a activităților de gestionare a deșeurilor.

”Este esențial ca asemenea inițiative să aibă continuitate și sustenabilitate. Prin implementarea proiectelor similare în regiunile țării, ne dorim să stimulăm comportamentul responsabil al fiecărui cetățean și să creștem nivelul de sensibilizare a populației referitor la impactul nociv al deșeurilor asupra mediului și sănătății umane”, susține Maxim POPOV.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share