Social

În Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Sănătății informează că, până în prezent, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței, epidemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o urgență sanitară globală. În același timp, autoritățile sanitare naționale au întreprins o serie de acțiuni de pregătire, prevenire și control, iar sistemul de sănătate dispune de capacități de testare, monitorizare și spitalizare, în cazul depistării persoanelor cu această infecție.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Menționăm că, variola maimuței este un virus cu simptome asemănătoare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă, dar cu evoluție clinică mai puțin severă. Simptomele, precum febra, durerile de cap, ganglioni limfatici umflați, durerile musculare, erupțiile cutanate, de obicei dispar de la sine în câteva săptămâni, fără tratament specific. Potrivit OMS, cele mai multe cazuri de transmitere a infecției au fost raportate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbații, dar riscă să se infecteze oricine are contact fizic apropiat cu persoane sau animale bolnave.

Pentru prevenirea infecției cu virusul variolei maimuței se recomandă respectarea următoarelor măsuri de sănătate publică:

– spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool;
– evitarea contactului apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate;
– curățarea regulată și dezinfectarea suprafețelor, care ar putea fi contaminate;
– evitarea contactului cu orice materiale, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost folosită de o persoană infectată;
– orice persoană care face o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul La fel, orice simptome de boală în timpul călătoriei sau la întoarcere dintr-o zonă endemică trebuie raportate unui medic specialist;
– persoana cu suspiciune de variola maimuței trebuie izolată, iar cei care o îngrijesc – să respecte măsurile de protecție personală;
– rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave, moarte sau vii, care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea cărnii de vânat.

În legătură cu răspândirea alarmantă a virusului variolei maimuței, la 23 iulie curent, OMS a stabilit că focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. La nivel mondial au fost confirmate peste 16 mii de cazuri, printre care sunt și cinci decese, raportate în 75 de țări.

loading...

Comments are closed.