În Spitalul Raional Soroca a fost deschisă o secție reparată capital cu ajutorul Băncii Mondiale

La Spitalul Raional Soroca „Anatolie Prisăcari” a fost inaugurată prima Secție de Anestezie și Terapie Intensivă din cele 11 pe țară reparate capital și dotate cu echipamente moderne cu suportul Băncii Mondiale. Secția are 12 paturi și va acorda asistență medicală pacienților în stare critică, politraumatizați, cu patologii cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral, nu doar din raionul Soroca, dar și raioanele învecinate. Totodată, spitalul, fiind unul dintre cele 11 centre primare AVC, a fost dotat și cu un tomograf computerizat de ultimă generație, scrie IPN

Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că reparația capitală și dotarea secției a fost posibilă în cadrul proiectului derulat de către Banca Mondială împreună cu Ministerul Sănătății „Răspuns de urgență la Covid-19ˮ, iar costul total al investițiilor efectuate în această secție este de circa 20 de milioane de lei, 18,2 milioane din contul proiectului, 1,8 milioane din bugetul de stat și donația partenerilor externi.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la eveniment, a menționat că secția inaugurată arată ca o secție europeană. „Condițiile acestea noi, echipamentele moderne la care veți lucra de acum încolo vă vor ajuta să salvați și mai multe vieți și noi în continuare o să facem tot ce putem pentru ca asemenea secții să fie peste tot, în toate spitalele, și ca toate secțiile să fie modernizate și dotate cu echipament de ultimă generațieˮ, a declarat șefa statului.

Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja, a menționat că asemenea evenimente demonstrează cum funcționează finanțarea oferită de către Banca Mondială împreună cu autoritățile Republicii Moldova. Această unitate de terapie intensivă, de rând cu celelalte 10 astfel de unități din toată țara, vor îmbunătăți modul în care sunt livrate serviciile de sănătate în țară.

Directorul Spitalului Raional Soroca „Anatolie Prisăcari”, Ella Ursu, a menționat că provocările pe care le-a avut sistemul de sănătate în cadrul pandemiei Covid-19 au demonstrat că este necesar de renovat sistemul de terapie intensivă. Modernizarea infrastructurii spitalului este foarte importantă și va contribui la creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților și îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a pacienților, precum și va fi o atracție pentru tinerii specialiști.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share