În țara condusă de Maia Sandu: Cel mai probabil, Ilan Șor nu va fi judecat nici în următoarele 6 luni

După mai multe amânări pe bandă rulantă, examinarea dosarului Șor intră din nou pe linie moartă. Examinarea a fost suspendată la Curtea de Apel Cahul, după ce avocații acestuia s-au plâns la Curtea Supremă de Justiție pe anumite acțiuni ale magistraților. Mai exact, apărătorii lui Șor acuză judecătorii Curții de Apel Cahul că și-au asumat rolul de magistrați constituționali, după ce i-au respins cererea excepției de neconstituționalitate. Astăzi, au primit câștig de cauză, iar dosarul se duce la Curtea Constituțională, scrie tv8.md

Toate acestea se întâmplă, evident, în țara condusă de Maia Sandu.

Potrivit procedurii legale, Curtea Supremă de Justiție are la dispoziție un termen de 6 luni, pentru a se expune. Până atunci, examinarea dosarului la Curtea de Apel Cahul poate să fie examinată până în camera de deliberări. Asta din motiv că judecătorii de aici nu au dreptul să se pronunțe înainte ca Înalta Curte să pronunțe verdictul său.

Totodată, avocații lui Șor au depus și un recurs de strămutare a dosarului, care urmează să fie examinat de CSJ, pe 26 mai. Aureliu Colenco susține că partea apărării nu este în condiții legale cu acuzarea.

AURELIU COLENCO, avocat: „Am expediat o solicitare în scris Curții de Apel Cahul, pentru a asigura dreptul la replică, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns. Întrebat dacă clientul său va reveni în țară ca să participe în campania electorală, apărătorul lui Șor a invocat taina convorbirii cu clientul”.

Anterior, reprezentanții Partudului Șor se arătau convinși și dădeau asigurări că liderul lor de Partid va reveni în țară, pentru a participa la campania electorală.

În același timp, ședințele de judecată în dosarul Șor se amână pe bandă rulantă.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, fiind învinuit că ar fi obținut 5 miliarde și jumătate de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor. Ilan Șor, care se declară nevinovat, a fugit din tară în vara anului 2019, după ce democrații au pierdut puterea. De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, fost raportor în acest dosar. Anterior, într-o conferință video, Ilan Șor spunea că are o soluție de recuperare a banilor furați și că este gata să depună mărturii, să conlucreze cu ancheta și să dezvăluie numele celor care se fac vinovați de furtul miliardului, cu condiția ca să fie anulat mandatul de arestare pe numele său. Într-o scrisoare adresată avocaților lui Șor, Procuratura Anticorupție susține că „se află în imposibilitate de a stabili modul de abordare a solicitării date”.

Total
0
Shares
Total
0
Share