În țara noastră va veni un laureat al premiului Nobel cu rădăcini moldovenești. Cine este acesta

Profesorul Randy Schekman, savant cu renume mondial în domeniul medicinei, laureat al premiului Nobel în 2013, vine la Chișinău, scrie Diez.md

Acesta va susține o prelegere publică pe tema „My career path: from pond scum to Stockholm” (Calea către Premiul Nobel). Străbunicii savantului Randy Schekman au locuit cu un secol în urmă pe meleagurile noastre.

Programul vizitei de lucru a savantului preconizează și alte întâlniri la Chișinău cu comunitatea universitară, va participa la o conferință științifică, totodată, va merge în orășelul Lipcani din nordul republicii, pentru a se închina mormintelor străbunicilor săi.

Prelegerea va avea loc luni, 18 septembrie, cu începere de la ora 14.00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei.

Randy W. SCHEKMAN este profesor la Universitatea California/Berkeley, Statele Unite ale Americii, având contribuții deosebite în domeniul cercetării fundamentale în citologie. Pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul prin membranele celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul, a fost apreciat cu numeroase distincții prestigioase, inclusiv cu premiul Nobel în 2013. Astfel, pe portalul premiului Nobel, profesorul Randy Schekman, în biografie, a făcut referință la rădăcinile sale genealogice basarabene.

În toamna anului 1973, la invitația Academiei de Științe a RSSM, responsabil acad. Sergiu Rădăuțanu, doi renumiți savanți sovietici Aleksandr Prohorov și Nikolai Basov, distinși cu Premiul Nobel pentru inventarea primului laser, s-au aflat la Chișinău, unde au avut întâlniri și discuții cu oamenii de știință din republică. De atunci au trecut 50 de ani de când în țara noastră n-a venit vreun laureat Nobel.

Total
0
Shares
Total
0
Share