Alte știri

În ţară sunt anunţate trei Coduri Galbene: de caniculă, incendii şi secetă hidrologică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a completat Codul Galben de pericol excepţional de incendiu cu avertizare de caniculă, care va fi în vigoare, pe întreg teritoriul ţării, până la 10 august, transmite moldpres.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Conform meteorologilor, în acest interval, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 +34°C. „În această perioadă, se va menține şi pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”, indică SHS.

În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pânză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat în mare parte a ţării, până pe 10 august, Cod Galben de secetă hidrologică.

Specialiştii SHS estimează că, în luna august, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºC și mai mult constituie în medie pe teritoriul Republicii Moldova de la trei zile (Briceni) până la zece zile (Tiraspol), maximul observat fiind de 30 de zile (Dubăsari, 2018). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºC și mai mult nu depăşeşte în medie pe teritoriu o zi, însă în unii ani se pot semnala 14 zile (Tiraspol, 2010).

loading...

Comments are closed.