Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că, în conformitate cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE)/Guvernului PAS, începând cu 1 ianuarie 2025, în Chișinău vor fi aplicate măsuri etapizate de reducere a consumului de energie electrică. Acestea includ deconectarea iluminatului decorativ în oraș, cu scopul de a optimiza consumul și de a face față crizei energetice.
„Vom întreprinde etapizat măsuri de deconectare a energiei electrice, începând cu data de 1 ianuarie. Am citit cu atenție decizia CSE și am înțeles că trebuie să deconectăm periodic luminile, însă nu sunt descrise clar acțiunile de intervenție într-o situație sau alta, dar nici nu am avut discuții separate despre modul în care vom proceda în Capitala Republicii Moldova”, a declarat Ion Ceban.
Potrivit primarului, iluminatul decorativ va fi deconectat în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, cu excepția Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale și a beculețelor din Scuarul Catedralei. Acestea vor rămâne aprinse până pe 14 ianuarie, dar doar în intervalele iluminatului stradal și vor fi stinse la ora 23:30.
„În noaptea dintre ani, 31 decembrie – 1 ianuarie, toate decorațiunile vor rămâne conectate, ținând cont că acestea trebuie deconectate manual de către specialiști din mai multe locații, ceea ce ar fi dificil de realizat chiar în seara de Revelion”, a precizat primarul.
Ceban a reamintit că măsurile similare luate în trecut au generat probleme de siguranță, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi, mai ales în zonele periferice. „În suburbii au început chiar să aibă loc furturi. Am luat decizia de a reveni la orarul obișnuit al iluminatului stradal, deoarece siguranța oamenilor este prioritară”, a declarat acesta.
Primăria Chișinău va implementa măsurile în etape și va informa publicul despre orice modificări. Primarul a subliniat că este important ca cetățenii să fie informați în prealabil despre eventualele deconectări și a îndemnat autoritățile centrale să evite acțiuni care ar putea genera confuzie sau speculații.
„Sperăm că nu vor fi întreprinse acțiuni intenționate în seara de Revelion, dar și în alte zile, fără a fi informați prealabil cetățenii, pentru că iar se va da vina pe cineva”, a concluzionat Ion Ceban.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Gazprom va înceta livrarea de gaze către Republica Moldova, inclusiv către regiunea din stânga Nistrului. În consecință, activitatea MGRES va fi afectată. Deficitul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului va fi acoperit prin achiziții de pe piața europeană, însă rămâne problematic un deficit de 2% în orele de vârf, pentru care, în prezent, nu există o soluție de suplinire.