În timp ce Năstase a votat în favoarea Rusiei, 7 țări au părăsit ședința APCE în solidaritate cu Ucraina

nastase apce, nastase pro-rus, nastase la moscova, nastase rusia, anexarea crimeei

Delegațiile Georgiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Poloniei și Slovaciei au luat decizia să părăsească ședința APCE, fiind solidari cu Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele delegației ucrainene, Vladimir Ariev. Pe de altă parte, Andrei Năstase a trecut cu vederea îndemnul delegației ucrainene, votând în favoarea Moscovei.

Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost votată rezoluția de a întoarce toate drepturile delegației Federației Ruse. “Ne întoarcem acasă, pentru a ne consulta cu parlamentele interne, vom anunța ulterior cum vom acționa.” se spune în comunicatul delegatului ucrainean la APCE, transmite life.ru

Potrivit RBK Ucraina, cu referire la declarațiile șefului delegației Ucrainei în APCE, Gheorgi Longvinski, parlamentarii din Rada Supremă vor continua lupta.

Ucrainei s-au alăturat încă șase state care au adoptat o declarație comună.

„Viitorul Consiliului Europei este amenințat, pentru că el pierde încrederea oamenilor pe care trebuie să-i apere. Ne întoarcem acasă pentru a discuta cu parlamentele și guvernele noastre cu referire la acțiunile comune în cadrul APCE pentru următoarea sesiune”, se menționează în textul declarației.

Consiliul Europei a restabilit dreptul de vot Federației Ruse la APCE, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după anexarea Crimeei. Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă. La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei – socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share