Social

În ultimele 24 de ore, peste 1300 de moldoveni au revenit acasă

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 086 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 399 traversări persoane, dintre care 536 treceri la frontiera moldo-română, 538 treceri la frontiera cu Ucraina și 325 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 420 traversări persoane;
PTF Aeroport Chișinău – 325 traversări persoane (rute charter);
PTF Otaci – 221 traversări persoane;
PTF Tudora – 144 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Reni – 86 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
– 11 persoane au încălcat regimul zonei de frontieră;
– un document falsificat a fost identificat la controlul trecerii frontierei de stat.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 086 persoane și completate 1 399 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip Covid-19.

Au fost completate și semnate 1 296 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 87 cetățeni moldoveni, repatriați din Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost notate la intrarea în țară a trei rute charter din Germania și Israel, fiind înregistrați 309 pasageri moldoveni.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 55 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:
– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Conform Dispoziției nr.13 din 3 aprilie 2020, persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră sau aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, Declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020, iar polițiștii de frontieră vor verifica veridicitatea completării acesteia.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.
Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active:
http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

loading...

Comments are closed.