În ultimele 48 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit 16 tentative de trafic ilicit de mărfuri

Funcționarii vamali din cadrul postului vamal Leușeni au înregistrat 8 dintre cazuri, iar în cele opt cazuri controlului vamal au fost supuse șapte microbuze și un autocar care transportau pasageri și colete neînsoțite.
Astfel, în urma controlului fizic al bagajelor personale ale șoferilor și pasagerilor, cât și a coletelor neînsoțite, de către funcționarii vamali au fost depistate: un lot comercial de ceasuri inteligente, tablete, căști, boxe de ultimă generație, camere video, unelte electrice, biciclete electrice, piese auto noi și uzate, loturi comerciale de articole vestimentare, produse de igienă, cafea – toate nedeclarate organului vamal.

Alte patru cazuri au fost înregistrate de către funcționarii posturilor vamale Costești și Sculeni, în urma cărora controlului vamal au fost supuse trei microbuze ce transportau pasageri și colete neînsoțite și un autoturism. Funcționarii vamali, în cadrul controalelor vamale au depistat: mai multe loturi comerciale de articole vestimentare de diferite tipuri, unelte electrice pentru prelucrarea lemnului, aparate de absorbție a umidității, aparate de sudat – toate tăinuite de către controlul vamal, în vederea introducerii ilegale în țară a acestora.

Funcționarii postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău, au înregistrat alte trei tentative de introducere ilicită a bunurilor în țară. Astfel, în urma efectuării controlului de securitate al bagajelor pasagerilor, de către funcționarii vamali au fost depistate: telefoane mobile noi, un lot comercial de medicamente și produse medicamentoase de diferite tipuri (soluții injectabile, prafuri, pastile), toate nedeclarate controlului vamal.

Un alt caz înregistrat, a avut loc în cadrul postului vamal Costești, pe sensul de ieșire din țară, unde Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal în baza unei informații deținute, de comun cu inspectorii Centrului Chinologic și funcționarii postului vamal Costești, au supus controlului de specialitate un microbuz care se deplasa din Republica Moldova spre Germania. Astfel, în rezultatul controlului au fost depistate 60 kg de tutun pentru narghilea de origine străină și în lipsa actelor ce atestă proveniența legală, nedeclarate organului vamal.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, alin. (10) Cod Contravențional al RM.

Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
–    10 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară;
–    25 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

Total
0
Shares
Total
0
Share