Economic

În ultimele șapte zile, angajații Serviciului Vamal au prevenit 35 tentative de trafic ilicit de mărfuri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cazurile au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Costești, Sculeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Giurgiulești, Cahul, Criva, precum și de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au depistat următoarele bunuri nedeclarate în rezultatul controlului vamal: bijuterii în sortiment, ceasuri, genți, loturi comerciale de articole vestimentare și încălțăminte, ochelari de soare cu inscripția unor branduri renumite, parfumuri, produse de igienă personală, produse medicamentoase, produse cosmetice, instrumente electrice și electrocasnice, utilaje industriale, componente pentru panouri fotovoltaice, vaze pentru flori, cafea, produse alimentare, băuturi alcoolice, ș.a..

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor, iar făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al Republicii Moldova.

În aceiași perioadă funcționarii postului vamal Aeroportul Internațional Chişinău, au înregistrat o abatere de la normele legale privind introducerea, expedierea şi scoaterea în/din Republica Moldova a numerarului în valută străină, astfel, fiind depistate mijloace financiare nedeclarate în sumă de 26 050 dolari SUA.

Totodată, în perioada de referință, în urma acțiunilor întreprinse de către Ofițerii echipelor mobile, funcționarii vamali în scopul contracarării traficului de produse de tutungerie la frontieră, au fost depistate și ridicate peste 7 800 țigarete, de diferite mărci cu timbru de acciz al Republicii Moldova.

Concomitent, în perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Căușeni (PVI), Comrat (PVI) și Rezina (PVI) au fost stabilite 52 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului, ș.a.

Detalii despre rețineri, puteți consulta pe canalul de Telegram al Serviciului Vamal al Republicii Moldova (https://t.me/ServiciulVamalRM).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
• 112 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
• 26 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Comunicat de presă

loading...

Comments are closed.