În ultimii 4 ani, agricultorii moldoveni au primit subvenții în valoare de aproape 7 miliarde de lei

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul adjunct al AIPA Diana Coșalîc au susținut un briefing de presă. Oficialii au vorbit despre politicile de subvenționare, ce au fost îmbunătățite, în acest an, pentru a se plia necesităților fermierilor și pentru a oferi oportunități extinse.

Vicepremierul a menționat că din grija pentru situația financiară a agricultorilor afectați de consecințele crizelor din 2022, Guvernul a convenit asupra unei acțiuni prioritare, de a aloca fondului de subvenționare alte 200 milioane de lei din fondul de rezervă, bani care vor fi distribuiți pentru acordarea ajutorului către fermieri. Astfel, fondul de subvenționare a ajuns la cifra de 1 miliard 800 de milioane de lei.

„Cele 5 forme de subvenționare au fost aprobate de Guvern și pot fi declarate deschise spre implementare. Îndemnăm fermierii să își pregătească actele și să depună cereri de solicitare a subvențiilor pentru a beneficia de: rambursarea accizei la motorină; ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022; subvențiile complementare; plățile directe în sectorul zootehnic; stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Oficialul a declarat că, în total, în ultimii 4 ani, agricultorii din Republica Moldova au primit circa 6 miliarde de lei 609 milioane de Lei. Amintim că, în anul 2020, fondul de subvenționare a constituit 1 miliard 524 milioane de lei, în 2021- 1 miliard 535 de milioane Lei; în 2022-1 miliard 750 milioane Lei.

„Ne bucură faptul că fondul de subvenționare a crescut de la an la an, însă situația din agricultură rămâne a fi extrem de complicată și din câte vedem acești bani nu au fost utilizați prea bine pentru a produce efecte economice. Problema principală este lipsa de cooperare între agricultori, ceea ce îi face să fie supraîndatorați, lucru ce nu le permite să se dezvolte și să creacsă productivitatea”, a opinat Vladimir Bolea.

La rândul său, Diana Coșalîc a menționat că AIPA depune eforturi considerabile în oferirea asistenței tuturor fermierilor aplicanți: „În monitorul oficial a fost publicat apelul prin care ministerul anunță deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans, fiind eligibili fermierii micro, mici, autoritățile publice locale, instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agricol. Pentru această măsură de subvenționare, cererile vor fi recepționate de AIPA, începând cu 18 septembrie și până pe 16 noiembrie. În aceeași perioadă, vor fi recepționate cererile de subvenții post-investiții, ce pot fi depuse de toate categoriile de agricultori”, a menționat Diana Coșalîc.

Pentru a asigura o bună desfășurare a procesului, agricultorii sunt rugați să valorifice perioada de depunere a dosarelor și să verifice completitudinea setului de documente, accesând pagina web a Agenției.

Total
0
Shares
Total
0
Share