Alte știri

În vara 2019, PSRM a fost principala forță motrice a dezoligarhizării Republicii Moldova, susține Vlad Batrîncea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a fost principala forță motrice a dezoligarhizării țării. Despre aceasta a vorbit Vlad Batrîncea în cadrul unei conferințe de presă despre activitatea parlamentară a socialiștilor în ultimii doi ani de zile.

Batrîncea a amintit că în vara anului 2019, când Vlad Plahotniuc a reușit să obțină dizolvarea Parlamentului prin intermediul Curții Constituționale pe care o controla în totalitate, cei 35 de deputați ai PSRM au insistat și au obținut restabilirea ordinii constituționale și de drept în țara noastră, iar împreună cu Maia Sandu și Andrei Năstase au fost votat Guvernul ACUM.

”Din iunie 2019, Republica Moldova este un stat mai liber, mai democratic, unde nu mai există dosare politice, unde nu mai există presiuni politice, unde nu mai există interzicerea partidelor politice, unde nu se mai preiau forțat afacerile, unde businessmanii pot activa liber și nu sunt puși diferitor presiuni inclusiv arestului, și putem spune foarte clar, că piața din Republica Moldova este mult mai liberă, oamenii trăiesc mult mai sigur și mai liniștit”, a declarat deputatul socialist.

Amintim că în vara anului 2019, după ce era clar faptul că PSRM va merge împreună cu PAS și PPDA, Vlad Plahotniuc a părăsit țara. Ulterior, noua majoraite parlamentară a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Prin acest document, deputații PSRM, PPDA și PAS au denunțat regimul oligarhic, condus de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care se face vinovat de controlul ilegal şi anticonstituțional exercitat asupra Procuraturii Generale, sistemului judecătoresc, CNA, ANI, CEC, SIS, BNM și asupra altor autorități care trebuie să funcționeze în mod autonom, independent de factorul politic, fiind monitorizate în mod democratic.

Totodată, s-a constată faptul că Partidul Democrat din Moldova, sub conducerea lui Vladimir Plahotniuc, acționa permanent ca un partid de expresie totalitară, folosindu-se în mod ilegal de banul public în promovarea proiectelor proprii, de instituții, de funcții și pârghii represive pentru intimidarea și eliminarea oponenților politici și aplicând coruperea politică prin diverse mecanisme de șantaj și mituire.

La fel, a fost condamnată corupția endemică – principalul pericol pentru libertatea, siguranța și bunăstarea Republicii Moldova și ale cetățenilor ei.

Nu în ultimul rând, a fost constatată o situație extrem de gravă în domeniul justiției, al garantării și protejării drepturilor omului și atestată o profundă deteriorare a standardelor de bază la capitolul drepturi și libertăți civile, inclusiv prin tratamente degradante, tortură, deportări abuzive ale solicitanților de azil politic.

loading...

Comments are closed.