Externe

Inamicul ascuns al economiilor începe să lovească în țările din zona euro

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inflația zonei euro a intrat în teritoriu negativ în august: la minus 0,2% de la plus 0,4% în iulie.  Influența mare a venit dintr-o reducere considerabilă la prețurile energetice, de 7,8%. Și chiar dacă poate fi considerat un factor de volatilitate, totuși, structural, sunt probleme.

Indicele la servicii a scăzut la 0,7%, de la 0,9% în luna precedentă. Și pe toate marile categorii avem aceeași tendință.

Inflația de bază, definitorie pentru politicile monetare, a coborat abrupt de la 1,3% la 0,6%. O prăbușire care confirmă, de fapt, suspiciunea din primul moment al grozăviei pe care o traversăm – este o criză deflatorie. Și impactul nu este totuși la adevărata lui magnitudine – șomajul, care chiar și ajuns la 7,9% în zona euro, este totuși ținut în frâu prin schemele de sprijin. Când acesta se va adânci, impactul asupra consumului va crește, pe cale de consecință, și asupra prețurilor.

În zona euro chiar sunt câteva țări în care deflația este șoc de pe acum – Cipru, minus 2,9%, Grecia minus 2,1%. E drept că pe alocuri au mai fost și tăieri de taxe pentru a sprijini consumul, cum a făcut Germania cu unele componente de TVA, dar în esență nu schimbă datele.

loading...

Comments are closed.