Actual

Încă o ședință a Comisiei Unificate de Control a eșuat din lipsă de consens asupra ordinii de zi

Pinterest LinkedIn Tumblr

La întrunirea săptămânală a membrilor Comisiei Unificate de Control din 4 martie 2021 delegația Republicii Moldova a abordat din nou problema cetățenilor răpiți în raionul Camenca de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului.

Subiectul rămâne actual în contextul în care doi dintre cetățeni continuă să fie deținuți ilegal, fiind refuzate apelurile autorităților constituționale de a-i pune în libertate, dar și din perspectiva pătrunderii în Zona de Securitate a unor structuri militarizate, aflate în afara controlului Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Pe durata dezbaterilor, delegația Tiraspolului nu a oferit nici o explicație asupra subiectului, încercând să insinueze că acesta nu ar ține de competența Comisiei.

Astfel, ordinea de zi propusă de delegația Republicii Moldova a fost respinsă de partea transnistreană, prin urmare nefiind posibilă deschiderea ședinței.

Blocarea sistematică a activității Comisiei Unificate de Control, practicată luni în șir de delegația transnistreană, împiedică examinarea mai multor subiecte importante ce vizează situația în Zona de Securitate și provoacă neîncredere în eficiența CUC.

Cu toate acestea, delegația Republicii Moldova va promova în continuare pe agenda Comisiei Unificate de Control întregul spectru de probleme apărute artificial în Zona de Securitate prin sfidarea de către partea transnistreană a documentelor de bază ale operațiunii de pacificare.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reiterează că problema drepturilor omului este una fundamentală, prioritară și nu poate fi neglijată în cadrul mecanismelor misiunii de menținere a păcii.

loading...

Comments are closed.