Portalul sinteza.org a publicat o investigație jurnalistică, cu informații despre candidatul nr. 80 pe lista PAS, Gheorghe Cojoc. Acesta se prezintă ca reprezentant al unei “noi clase politice”, deși trecutul acestuia este plin de „glorii politice” și culori ale partidelor prin care s-a plimbat de-a lungul anilor. Altfel spus, „la timpuri noi, tot noi”.
Despre “vremurile bune” pe care le pornește Gheorghe Cojoc, candidatul PAS și lider al organizației PAS din raionul Basarabeasca, putem judeca după timpul trecut în care acesta a fost un șef important în acest raion din centrul țării.
Până recent, Gheorghe Cojoc a fost unul dintre liderii locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, formațiune a cărei conducere a fost parasite de două ori de Vlad Filat. Cojoc a fost consilier raional PLDM, iar în 2017 a fost desemnat secretar al Asociației Aleșilor Locali Basarabeasca a PLDM.
De-a lungul timpului, Gheorghe Cojoc a fost implicate în mai multe scandaluri publice, fiind acuzat de fals și promovarea intereselor ilegale.
Potrivit documentelor în posesia cărora am intrat, în 2012, Gheorghe Cojoc a figurat într-o investigație penală inițiată de poliția din Basarabeasca pentru faptul că, în perioada deținerii funcției de secretar al Consiliului raional Basarabeasca, a falsificat conținutul unei decizii.
Mai exact, acesta ar fi modificat conținutul Deciziei Consiliului raional din 2 septembrie 2011, fapt pentru care era cercetat pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 332 alin. (1) Cod penal, adică “înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente, dacă aceste acţiuni au fost săvîrşite din interes material sau din alte interese personale”.
În cadrul urmăririi penale fusese stabilit faptul existenței a două Decizii a Consiliului raional Basarabeasca, înregistrate cu același număr și contrasemnate de către Gheorghe Cojoc, doar că conținutul uneia din ele era modificat. Decizia falsificată, conținea prevederi ce țineau de redistribuirea unei sume în mărime de 70000 lei pentru o altă destinație în raport cu cuprinsul Deciziei autentice. Pentru că la conducerea ministerului de Interne în acea perioadă era reprezentantul PLDM, partid din care făcea parte și Gheorghe Cojoc, cauza penală a fost mușamalizată.
În 2012-2013 Gheorghe Cojoc a fost implicat în alt scandal cu iz penal, despre care au scris jurnaliștii de investigație de la portalul Anticorupție.md. Actualul candidat PAS ar fi încercat atunci, în calitate de secretar al Consiliului raional Basarabeasca, să ajute firma deținută de un coleg din PLDM, deputatul Ivan Ionaș, să obțină bani din bugetul de stat și de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un bloc din Basarabeasca, privatizat la bani mărunți de PLDM-istul Ionaș. Din investigația celor de la anticoruptie.md aflăm că, directorul SRL „Carpeni”, Ivan Ionaș, a procurat prin licitație de la primăria Basarabeasca un fost cămin, cu trei etaje, pentru care a dat circa 160.000 de lei, un preț derizoriu. Noul proprietar a renovat imobilul și l-a transformat într-un bloc de locuințe cu 18 apartamente. Le-a scos la vânzare, dar nu a avut nici un cumpărător. După ce a devenit deputat, Ivan Ionaș, a profitat de postura sa pentru a-și promova interesele proprii făcând tentativă de a include imobilul dat într-un proiect al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea locuinţelor sociale.
Din bugetul de stat pentru anul 2013, aprobat în noiembrie 2012 cu votul deputaților PLDM, au fost alocați 2,5 milioane de lei pentru clădirea respectivă care se află pe strada Karl Marx 207 B, orașul Basarabeasca. Fiind la un pas de a-și realiza scopul, trebuia pus la punct încă un lucru. Ca această clădire să poată fi inclusă în proiect trebuia să fie transferată în proprietatea Consiliului raional Basarabeasca, decizie care a și fost adoptată la 5 decembrie 2012. Anticoruptie.md scrie că lui Ivan Ionaș nu i-au fost suficiente 2,5 milioane de lei alocați din bugetul de stat așa că a apelat la Gheorghe Cojoc, secretarul interimar al consiliului rational Basarabeasca, care locuiește în acest bloc din 2010.
Jurnaliștii de investigație au adus probe că Gheorghe Cojoc ar fi falsificat o decizie a Consiliului raional, iar în loc de 2,5 milioane de lei din bugetul public a fost inclusă suma de 4,65 milioane de lei, adică cu 2,15 milioane de lei mai mult.
Atunci consilierul raional Nicolae Prohniţchi, care a fost preşedinte al şedinţei în cauză, a refuzat să semneze procesul verbal nr. 7 al şedinţei ordinare a Consiliului Raional Basarabeasca din 5 decembrie 2012, precum şi deciziile adoptate, documente prezentate spre semnare de Gheorghe Cojoc, actualul candidat PAS. Potrivit investigației, Gheorghe Cojoc ar fi inclus ilegal un text în procesul verbal, inclusiv suma de 4,65 milioane de lei, fapt confirmat de mai mulți consilieri raionali.
„Examinând procesul verbal oferit de dl Cojoc, am descoperit că la decizia nr. 4, „Cu privire la participarea Consiliului Raional în proiectul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea locuinţelor sociale” sunt modificate anumite cifre. Astfel, în scopul participării la proiect, se propunea spre finanţare nu 2,5 milioane de lei, ci 4,65 milioane, inclusiv TVA. Cu alte cuvinte, la numai câteva zile după şedinţă, costul clădirii de pe strada Karl Marx nr. 207 B din oraşul Basarabeasca a crescut de aproape două ori — cu 2,15 milioane de lei”, a declarant Nicolae Prohnițchi.
Sunt interesante și concluziile din rapoartele Curții de Conturi privind abaterile și ilegalitățile comise de funcționarii publici din Consiliul raional Basarabeasca pentru anul 2011, când Gheorghe Cojoc era secretar al instituției.
Măsurile întreprinse de autoritățile executive din raionul Basarabeasca privind managementul execuţiei bugetare nu au corespuns în măsură deplină rigorilor de legalitate și raționalitate a exercițiului bugetar, fiind depistate unele nereguli şi abateri pe întreg procesul bugetar. Patrimoniului public a raionului a fost gestionat ineficient. Aceste deficienţe influenţează negativ asupra realizării priorităților economice și sociale ale raionului Basarabeasca.
Potrivit Curții de Conturi, din cauza dificiențelor de activitate, bugetul local a ratat venituri de 1 milion de lei. La fel, au fost ratate 2,5 milioane de lei din arenda terenurilor agricole și a terenurilor proprietate publică aferentă obiectivelor privatizate. S-au utilizat neregulamentar 350 de mii de lei pentru retribuirea muncii. Au fost înregistrate cheltuieli ineficiente în sumă de peste 257 de mii de lei pentru achitarea pazei paramilitare la un deposit de pesticide. Au fost depistate și alte încălcări ale legii, menționate în rapoartele Curții de Conturi.
Altfel spus, management defectuos din partea lui Gheorghe Cojoc, care acum vrea să intre la management național din funcția de deputat în Parlament.