Incendiu devastator în Parcul Național Los Alerces din Argentina, a distrus deja 600 de hectare de pădure

Pompierii argentinieni au încercat să stingă un incendiu ”scăpat de sub control” în Parcul Naţional Los Alerces din Patagonia, care a devastat deja aproape 600 de hectare din acest sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

În plină vară din emisfera sudică, temperaturi record de peste 40 de grade Celsius sunt înregistrate în aceste zile în Patagonia argentiniană, o regiune deşertică, de obicei rece şi vântoasă din extremitatea sudică a ţării.

Pădurari şi pompieri din provincia Chubut încercau să împiedice flăcările să ajungă la oraşele din vecinătate Esquel şi Trevelin, situate la aproximativ 2 000 de kilometri sud-vest de Buenos Aires.

„Incendiul este scăpat de sub control”, a declarat Mario Cardenas, directorul departamentului pentru incendii, comunicaţii şi situaţii de urgenţă (ICE) din cadrul acestui parc naţional, înscris de UNESCO în patrimoniul mondial în anul 2017.

Incendiul s-a declanşat joi seară şi a distrus deja peste 577 de hectare de pădure, depăşind perimetrul parcului, potrivit aceleiaşi surse. Condiţiile meteorologice „sunt nefavorabile, întrucât există încă vânturi puternice şi temperaturi ridicate”.

„Aceste aspecte fac munca noastră să devină foarte dificilă”, a declarat Mario Cardenas.

Incendiul este situat în zona pârâului Centinela, în apropiere de Golful Rosales, potrivit agenţiei Telam.

Pe contul de Instagram al Parcului Naţional Los Alerces, reprezentanţii acestuia au precizat vineri seară că o dronă a survolat zona pentru a evalua felul în care avansează flăcările şi că echipe de pompieri din Esquel şi Trevelin „sunt prezente pentru a proteja oraşele din apropierea incendiului”.

Temperaturile record din Patagonia argentiniană i-au făcut pe reprezentanţii provinciilor Chubut şi Rio Negro să decreteze stare de urgenţă din cauza riscului de incendii, care va rămâne în vigoare până la jumătatea lunii aprilie.

Parcul Naţional Los Alerces se întinde pe o suprafaţă de 188 379 de hectare, cu o zonă tampon de aproximativ 207 313 de hectare.

Glaciaţiunile succesive au modelat peisajul din regiune şi au creat o varietate de forme spectaculoase, circuri glaciare, şiruri de iazuri, lacuri limpezi, văi suspendate, aflorimente stâncoase şi văi în forma literei U.

El găzduieşte unele dintre ultimele petice rămase de pădure patagoniană primară, precum şi multe specii de floră şi faună endemice şi pe cale de dispariţie, inclusiv cea mai veche populaţie de alerce sau chiparos patagonian, un conifer endemic din America de Sud.

Total
0
Shares
Total
0
Share