IGSU a înaintat cea mai probabilă cauză de izbucnire a incendiului produs la Liceu „Liviu Deleanu” din capitală. Specialiștii Inspectoratului au avut misiunea de a efectua cercetările la fața locului. Concluziile acestora au fost incluse într-o încheiere care urmează a fi remisă organului de urmărire, pentru efectuarea în continuare a investigațiilor de rigoare.
Conform cercetărilor efectuate la fața locului de către Laboratorul Experimental Antiincendiar au fost examinate mai multe versiuni care puteau duce la izbucnirea incendiului. Una dintre versiunile înaintate a fost suprasolicitarea rețelei electrice. Prelucrând această ipoteză, specialiștii au stabilit că urme caracteristice producerii scurtcircuitului nu au fost depistate, astfel excluzând versiunea.
O altă ipoteză înaintată a fost imprudența în timpul fumatului. Însă și această versiune a fost exclusă întrucât la fața locului nu au fost depistate produse de tutungerie sau alte surse de aprindere.
În urma cercetării statice și dinamice a locului de incendiu, angajații IGSU au stabilit că la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație, iar muncitorii au efectuat acțiuni de sudură. Specialiștii IGSU au analizat condițiile de inițiere a arderii în urma procesului de sudură, astfel stabilind că în urma acestui proces se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile. Astfel, analizând minuțios toate detaliile angajații IGSU au ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză de producere a arderii este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică.
Incendiul a izbucnit pe 5 aprilie 2024 în demisolul instituției de învățământ. În urma arderii au fost evacuate aproximativ 1900 de persoane, iar în misiunea de lichidare a incendiului au participat 60 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică.
Datorită mobilizării eficiente a corpului didactic și a responsabililor din cadrul instituției de învățământ, nici o persoană nu a avut de suferit.
În scopul prevenirii situațiilor de risc, dar și a pregătirii în caz de situații excepționale IGSU organizează sistematic instruiri complexe în domeniul protecției civile. Astfel, de la începutul anului de studii 2023-2024 au fost desfășurate aplicații în 821 instituții de învățământ din țară. Totodată, pentru următoarea perioadă se preconizează desfășurarea exercițiilor în alte 489 instituții de învățământ din Republica Moldova.