Economic

Începând cu 1 februarie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real ar putea constitui 3500 lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Începând cu 1 februarie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) ar putea fi stabilit în mărime de 20,71 lei pe oră sau 3500 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună, scrie Monitorul Fiscal.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea pct. 1 al HG nr. 165/2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

Proiectul este elaborat în scopul reexaminării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real de către Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național, în conformitate cu art.12 din Legea salarizării nr. 847/2002.

Potrivit notei proiectului, majorarea este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și pentru a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă.

Discuțiile privind majorarea cuantumului au fost inițiate pe platforma Comisiei pentru Consultări și Negocieri Colective cu participarea reprezentanților Confederației Naționale a Sindicatelor și Confederației Naționale a Patronatului.

Reamintim, pentru anul 2021 cuantumul salariului minim în sectorul real a fost aprobat în sumă de 2935 lei.

loading...

Comments are closed.