Începând cu 1 ianuarie 2025, monopolul Moldovagaz va fi spart definitiv

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari din Moldova vor achiziționa gaze naturale doar pe piața liberă, la prețuri negociabile, iar din 1 ianuarie 2027 aceleași prevederi se vor aplica și întreprinderilor mijlocii. De asemenea, consumatorii casnici și instituțiile publice vor avea dreptul discreţionar de a alege între piața liberă și piața reglementată, statul asigurând existența furnizorilor serviciului universal și de ultima opțiune, pentru securizarea livrărilor de gaze consumatorilor casnici.

Declarația a fost făcută de secretarul de stat al ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul panelului de discuții privind „Reformele de piață și integrarea piețelor”, în marja Forumului gazelor naturale, care se desfășoară astăzi, în premieră, la Chișinău

Borosan a subliniat că ministerul Energiei a realizat un salt important în procesul de dezvoltare și consolidare a sectorului energetic, precum și alinierea legislației din domeniul energetic la standardele Uniunii Europene

„Sistem energetic european înseamnă diversitate, competitivitate și posibilitate de alegere. Ca să creezi o piață liberă, trebuie să pornești de la elementele fundamentale: infrastructură necesară, instituții puternice și voință pentru implementarea reformelor. Am creat toate aceste componente și acum avem 8 furnizori alternativi pe piața gazelor naturale, tranzacții transparente prin intermediul Bursei române de mărfuri, stocuri de gaze pentru asigurarea securității energetice. Cu siguranță, piața gazelor din Republica Moldova se va dezvolta în continuare, iar procesul de integrare în spațiul energetic european va continua”, a subliniat oficialul.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexei Taran a remarcat faptul că criza energetică, care a izbucnit odată cu războiul din Ucraina, a accelerat procesul de reformare a sectorului energetic și de liberalizare a pieței gazelor naturale, la modul practic.

„Datorită sprijinului partenerilor de dezvoltare, am implementat într-un ritm accelerat reformele necesare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale. Am elaborat Codul rețelelor gazelor naturale, care a creat premise clare de activitate pe piață, am avizat platforma de tranzactionare a Bursei române de mărfuri, am ajustat condițiile de penetrare a pieței. În colaborare cu autoritățile și furnizorii, continuăm să eliminăm lacunele existente în procesul de liberalizare, să actualizăm cadrul de reglementare, astfel încât procesul să fie cât mai eficient”, a remarcat în cadrul discuțiilor Alexei Taran.

Conducătorul Unității de Gaz a Secretariatului Comunității Energetice, Predrag Grujicic, a remarcat progresul efectuat de autorități în dezvoltarea sectorului energetic și a reiterat susținerea Comunității Energetice în procesul de liberalizare a pieței gazelor și integrare a Republicii Moldova și Ucrainei în spațiul energetic european.

„Actualul Guvern a realizat un salt important în procesul de reformă a sectorului energetic, după mai mulți ani de pasivitate. Reformele realizate în ultimii doi ani au contribui la crearea securității sectorului energetic, pentru că așa începe construirea unei piețe libere. Republica Moldova poate deveni un actor important în procesul de asigurare a stabilității energetice regionale, iar noi vom oferi asistența necesară în acest proces”, a subliniat Predrag Grujicic.

Sprijinul pentru reforme a fost reiterat și de Armen Arzumanyan, Directorul Proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA). În discuții au mai participat Arcadie Vicol, vicepreședintele Asociației Furnizorilor de Gaze Naturale din Republica Moldova și Viorel Garaz, secretarul de Stat al ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Evenimentul este organizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz și a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și diverse țări din regiune.

Prin această modificare, monopolul Moldovagaz în domeniul furnizării gazelor naturale va fi spart definitiv.

Total
0
Shares
Total
0
Share