Începând cu 1 septembrie curent, capacitățile de transportare a gazului natural în Moldova și regiunea transnistreană vor fi consolidate

Capacitatea de transport a gazoductului transbalcanic în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Căușeni” dintre Ucraina și Moldova, în regim reverse-flow, se va majora până la 11,5 mil. de m3/zi capacitate fermă, începând cu 1 septembrie 2024. Anterior pe acest punct de interconectare se aloca doar capacitate întreruptibilă până la 10,0 mil.m3/zi.

Tot începând cu 1 septembrie 2024 pe ruta de transport a gazoductului transbalcanic, în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Grebenyky” dintre Moldova și Ucraina, în regim reverse-flow, va fi lansată alocarea capacității ferme în valoare de 1,0 mil.m3/zi. Anterior pe acest punct de interconectare se aloca doar capacitate întreruptibilă de până la 4,0 mil.m3/zi.

Ce înseamnă aceasta pentru traderi / furnizori și pentru consumatorii de gaze naturale?

În primul rând aceasta înseamnă securitate energetică sporită. În cazul în care se va stopa tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina, dinspre Est spre Vest în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Sudzha”, capacitatea majorată a gazoductului transbalcanic în regim reverse-flow împreună cu capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău sunt suficiente pentru acoperirea întregului necesar de consum al Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, spune secretarul de stat, Constantin Borosan.

În al doilea rând aceasta înseamnă o previziune mai bună. Traderii și furnizorii de gaze naturale vor putea rezerva capacitate de transport fermă, care garantează transportul gazelor naturale în orice moment de timp.

În al treilea rând aceasta înseamnă dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale. Rezervarea pe termen lung a capacității ferme de transport a gazelor naturale asigură o planificare bună a activității operatorului sistemului de transport.

În al patrulea rând aceasta înseamnă creșterea atractivității Coridorului Vertical de Gaze pe întregul traseu din Grecia – Bulgaria – România – Moldova – Ucraina, care face legătura dintre terminalele LNG din Grecia și sursele de gaze din Europa de Sud cu depozitele de stocare din Ucraina.

Nu în ultimul rând, alocarea capacității ferme de transport a gazelor naturale la toate punctele de interconectare pe traseul Coridorului Vertical de Gaze face parte din Planul de acțiuni al CESEC aprobat la reuniunea Ministerială din ianuarie 2024.

Total
0
Shares
Total
0
Share