Începând cu anul școlar 2019-2020, instituțiile de învățământ din Moldova vor apela la servicii Catering!

Începând cu anul școlar 2019-2020, administrațiile instituțiilor de învățământ vor apela la servicii Catering, alimentatie in scoli, monica babuc, educatie moldova, guvernul filip, pdm, partidul democrat

Pentru organizarea alimentației elevilor, începând cu anul școlar 2019-2020, administrațiile instituțiilor de învățământ vor apela la servicii Catering, fie vor aplica modelul combinatelor școlărești. O soluție ar fi și darea în chirie a cantinelor școlărești unor agenți economici specializați, care să presteze servicii de alimentare a copiilor.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a spus joi, 25 octombrie, la o adunare organizată de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, că sistemul actual de organizare a alimentației elevilor necesită resuscitare. Multe cantine școlare, dar și cele din cadrul grădinițelor, nu au fost reparate de ani buni și nu s-a investit în dotări. La fel, instituțiile de învățământ se confruntă cu lipsă acută de bucătari.

Catering-ul presupune pregătirea mâncării de către instituții specializate private, cu livrare în grădinițe și școli. Modelul combinatelor școlărești este aplicat în prezent în municipiul Chișinău și presupune pregătirea mâncării  de către întreprinderile de stat de alimentație publică, cu livrare în instituțiile de învățământ. Potrivit secretarului de stat, aceste modele de organizare a alimentației vin să înlocuiască practica existentă când fiecare instituție de învățământ are o cantină, trebuie să angajeze personal, ceea ce în condițiile de astăzi este greu de realizat, spune Angela Cutasevici.

Potrivit directorului ANSA, Gheorghe Gaberi, sumele alocate pentru alimentația copiilor din bugetul statului sunt modeste, iar o treime din ele sunt utilizate ineficient. „Folosind alte noi metode, eu cred că acești bani ar putea să meargă către produsele alimentare și calitatea lor”, a spus Gheorghe Gaberi.

În luna august, ANSA a evaluat pregătirea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ către anul nou școlar. Inspectorii au constatat că din cele aproape 1400 de grădinițe verificate, în 994 cantinele corespundeau cerințelor sanitare. În cazul școlilor, din 1222 de instituții verificate, în 1005 blocurile alimentare corespundeau cerințelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share