Începând cu februarie 2022, SUA au oferit Moldovei 774 de milioane de dolari, iar în următoarea perioadă vor mai fi acordate alte sume

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat că SUA au oferit Moldovei 774 milioane de dolari începând din februarie 2022 pentru a consolida instituțiile moldovenești, a crește reziliența și a combate acțiunile destabilizatoare venite din partea Rusiei.

„În urma re-invaziei rusești a Ucrainei, Statele Unite au oferit 774 milioane de dolari pentru a sprijini Moldova. Aceste fonduri au fost folosite pentru a întări sectorul energetic, a combate corupția și a susține eforturile de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Blinken. Printre măsurile luate se numără și inițiative pentru combaterea dezinformării și întărirea securității cibernetice.

Blinken a anunțat că SUA vor colabora cu Congresul pentru a oferi un supliment de 50 de milioane de dolari. Aceste fonduri suplimentare vor fi folosite pentru a sprijini reformele în sectorul energetic și agricol, precum și pentru a continua combaterea dezinformării. Aceasta va contribui la reducerea dependenței Moldovei de energia rusă și la creșterea conectivității cu Europa.

De asemenea, Blinken a menționat că SUA au oferit 110 milioane de dolari în sprijin direct pentru bugetul Moldovei, pentru a ajuta la compensarea costurilor ridicate ale energiei electrice. „Sunt încântat să anunț că vom dedica 85 de milioane de dolari pentru a sprijini infrastructura energetică, inclusiv pentru depozitarea energiei și liniile de transmisie de înaltă tensiune”, a spus Blinken, subliniind că acest sprijin va întări reziliența energetică a Moldovei.

Secretarul de Stat a evidențiat și sprijinul oferit de Moldova Ucrainei, inclusiv primirea a peste un milion de refugiați și facilitarea transportului de grâne ucrainene. Blinken a reafirmat angajamentul SUA față de suveranitatea și succesul Moldovei, menționând că o Moldova mai puternică poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune.

„SUA rămân angajate să sprijine Moldova în eforturile sale de a-și decide propriul viitor și de a continua pe calea integrării europene și occidentale”, a concluzionat Blinken.

Ieri, Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Ea a menționat că Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o.

„Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni – securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a subliniat Sandu.

Total
0
Shares
Total
0
Share