Politic

Începe implementarea mecanismului de pre-vetting

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Sergiu Litvinenco, împreună cu echipa Ministerului Justiției, a participat ieri la deschiderea primei ședințe a Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și în colegii. Ceea ce înseamnă că, de astăzi, începe implementarea mecanismului de pre-vetting.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Ministrul Justiției a mulțumit celor șase membri ai Comisie pentru că au acceptat această provocare extrem de importantă pentru Republica Moldova. „Cu toții avem așteptări mari de la acest exercițiu, dar mai ales cetățenii care își doresc schimbări semnificative în justiție. Este prima reformă sistemică, care va începe de la curățarea organelor de autoadministrare – CSM și CSP, și va urma cu evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor. Scopul nostru final este ca, în următorii trei ani și jumătate, să avem un altfel de sistem al justiției: integru, corect și cu oameni onești”, a spus Sergiu Litvinenco.

Totodată, ministrul a informat membrii Comisiei că la elaborarea politicilor s-a ținut cont de cele mai bune practici și standarde internaționale în domeniul justiției și a statului de drept.

„Proiectul de lege a fost consultat mai întâi cu Comisia de la Veneția, după care a urmat definitivarea și aprobarea acestuia. În continuare, Ministerul Justiției are un rol minim – de a susține logistic activitatea Comisiei de evaluare și a secretariatului, dar și de a învăța lecții care vor fi necesare pentru următoarea etapă – vettingul. De asemenea, este foarte important ca toată activitatea Comisiei să fie cât mai transparentă, pentru că doar astfel vom convinge cetățenii că intenția noastră este să avem o justiție care să lucreze pentru ei. Vă doresc mult succes, pentru că urmează o perioadă intensă de lucru și toată societatea va fi cu ochii pe activitatea dumneavostră”, a menționat ministrul Litvinenco.

În context, echipa Ministerului Justiției și-a exprimat recunoștința față de partenerii de dezvoltare pentru toată susținerea financiară și expertiza acordată la setarea mecanismului de pre-vetting și la implementarea lui.

Din componența Comisiei de evaluare fac parte trei experți naționali și trei experți internaționali: Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron, Victoria Henley (SUA), Nona Tsotoria (Georgia) și Herman Von Hebel (Olanda). Conform legii, la prima ședință, Comisia de evaluare își alege președintele și soluționează alte aspecte necesare pentru asigurarea funcționalității sale. Urmează ca membrii Comisiei să demareze procesul de elaborare și aprobare a regulamentului propriu de organizare și funcționare, precum și regulamentul secretariatului care va asista Comisia.

loading...

Comments are closed.