Incompetență sau parte a războiului hibrid? O companie cu afiliere rusească pune pe butuci sistemul termoenergetic moldovenesc

Cetățenii sunt puși să plătească greșelile sau intențiile malefice ale unor grupuri de interese și companii, cu afilieri puternice în Federația Rusă. Am intrat în iarnă, deja am trecut și prin nămeți care au blocat jumătate de țară, iar responsabilii de sectorul energetic nu au scos nici-un cuvânt despre starea dezastruoasă de la “Termoelectrica”, situație în care tot cetățenii din Chișinău vor scoate bani din buzunare pentru a plăti gafele altora.

Din cele 3 grupuri de cogenerare, care reprezintă principala sursă de producere a energiei electrice și termice din municipiul Chișinău, funcționează doar 2 grupuri, blocul nr. 1 deja modernizat și blocul nr. 3 după reparație capitală. Aceasta înseamnă venituri ratate pentru că nu se produce, respectiv, nu se vinde energie electrică, dar presupune și costuri mai ridicate pentru producerea energiei termice necesare capitalei noastre.

Compania responsabilă de reparația capitală a blocului de cogenerare nr. 2, vestita “Horus Energy”, care reprezintă concernul rusesc aflat în sancțiuni internaționale, “Силовые машины”, așa și nu a finalizat lucrările la “Termoelectrica” până la sezonul de încălzire 2023-2024. Este o situație ieșită din comun și prin prisma faptului că deficitul de energie electrică, creat în Moldova, trebuie acoperit prin achiziția suplimentară de energie de la termocentrala din Cuciurgan din stânga Nistrului, care aparține altei companii din Federația Rusă. Este oare acest lucru întâmplător? Sau poate compania “Horus Energy” a creat această situație în mod planificat cu autoritățile rusești, ca parte a războiului hibrid? Nu acuzăm, doar întrebăm.

În lipsa activității blocului energetic nr. 2, pierderile de milioane “generate” la “Termoelectrica” sunt incluse în tariful cetățenilor, care și așa cu greu achită facturile colosale pentru resursele energetice. Din capacitatea totala a sursei nr.1 de circa 245 MW, “Termoelectrica” produce doar 165 de MW, conform datelor furnizate de “Moldelectrica”. Restul 80 de MW de energie electrică, care nu este produsă la blocul nr. 2, formează o gaură imensă în bugetul de stat.

De asemena, pentru a face față situatiei, “Termoelectrica” a inclus în producție termocentrala de la Sursa 2, care din cauza vechimii are o eficiență foarte scăzută, iar producerea energiei la ea nu doar că este insuficientă, dar și crește semnificativ facturile consumatorilor capitalei.

Cine se face vinovat de situația creată și care au fost acțiunile autorităților Republicii Moldova și ale conducerii “Termoelectrica” pentru a soluționa problema? Întrebări care deocamdată rămân fără răspuns.

La scurt timp după publicarea acestei informații, compania vizată a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook: “Compania “Horus Energy” dezaprobă informația apărută astăzi în unele surse media, legată de activitatea “Termoelectrica”.

Atestăm o situație stranie în care se pune pe seama noastră o problemă gravă, care nu ține de noi.

În următoarele zile, Compania “Horus Energy” va ieși cu o poziție publică detaliată în ce privește sectorul energetic din Republica Moldova.”

Total
0
Shares
Total
0
Share